Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iddianamesi 18 ay sonra hazırlanan, 15 ay boyunca da dosyada gizlilik kararı bulunan KCK Türkiye Yapılanması Ana Davası’nda, Türkiye’yi, uzun tutukluluk ve etkin savunma hakkının engellenmesi nedeniyle tazminata mahkûm etti. AİHM, her başvurucu için Türkiye’yi toplam 20 bin 750 Avro tazminata mahkûm etti.
2007’de bir ihbar üzerine başlayan KCK soruşturması kapsamında 14 Nisan 2009 ve 25 Aralık 2009’da Kürt siyasetçiler, sivil toplum örgütü yöneticileri, aydın, yazar, gazeteci ve avukatlara operasyon yapıldı.
Yargılamalar sonrasında 154 kişiden 99’u hapis cezası aldı. 55 kişi beraat etti. Mahkeme, toplam 1109 yıl 10 ay 22 gün ceza verdi. Ceza alan 90 sanığın avukatları, uzun tutukluluk ve savunmanın etkin bir şekilde yargılamaya katılamadığı gerekçeleriyle, AİHM’ye başvurdu.
Avukatlar, dilekçelerinde, Kürt siyasetçilerin, 18 ay boyunca hâkim karşısına çıkarılmadan tutuklu kaldıklarını, dosyanın ise tam 15 ay boyunca gizlilik kararı nedeniyle kendileri tarafından görülemediğini vurguladı.
20 bin 750 Avro
Dosyayı inceleyen AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) Özgürlük ve Güvenlik Hakkı başlıklı 5. maddesinin 4. fıkrasını ihlal ettiğine hükmetti.
Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'ın haberine göre, AİHM, her başvurucu için Türkiye’yi toplam 20 bin 750 Avro tazminata mahkûm etti. 5. maddenin 4. fıkrası, “Yakalama veya tutuklu durumda bulunma nedeniyle özgürlüğünden yoksun kılınan herkes, özgürlük kısıtlamasının yasaya uygunluğu hakkında kısa bir süre içinde karar vermesi ve yasaya aykırı görülmesi halinde kendisini serbest bırakması için bir mahkemeye başvurma hakkına sahiptir” şeklinde.