Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. Maddesi'nin ihlal edildiğinin altını çizen mahkeme, dokunulmazlıkların Anayasa'ya "aykırı" şekilde kaldırıldığına hükmetti. Ayrıca, milletvekili iken tutuklanan davalıların serbest bırakılması ve yeniden yargılanmasına karar verdi.
AİHM, aralarında Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu başvuranların her birine 5'er bin euro manevi tazminat ödenmesine kararını aldı.
Yüksek mahkeme, başvuranların dava masraflarının karşılanması için de her birine ek olarak 500 euro ödenmesine ve bu meblağ üzerinden de vergi alınmamasına hükmetti.
AİHS'in 10. maddesine göre tüm bireyler görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahip bulunuyor. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içeriyor.
Mayıs 2016'da haklarında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir sefere mahsus kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği Türkiye Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.
Oylamaya katılan 531 milletvekilinden 376’sı evet derken çıkan sonuç CHP’den en az 20 milletvekilinin tasarıya destek verdiğini ortaya koydu.
Bu sonuçla 367 olan referandum eşiği de aşılmış oldu.
Anayasa değişikliği paketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş, haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkarken bu vekiller yargı önüne çıkmıştı.