Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait kültür harcamalarına dair verileri açıkladı. Verilere göre, kültür ve eğlence alanındaki harcamalar giderek daha düşük bir paya sahip olurken, özellikle sinema, konser ve tiyatro gibi etkinlikler, artan bilet fiyatları nedeniyle lüks haline geldi.
Sözcü'den Belce Örü'nün TÜİK’in Kültür Ekonomisi ve Kültürel İstihdam İstatistikleri’ne dayanarak hazırladığı habere göre, artan yaşam maliyetleri ve ekonomik zorluklar, kültürel etkinliklere yapılan harcamaların aile bütçesindeki payını küçültmeye neden oldu. 2023 yılı itibariyle kültürel harcamalar toplamda 276 milyar 338 milyon 253 bin TL’ye ulaştı. Ancak, bu harcamaların Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasına oranı yalnızca yüzde 1 oldu. Hanehalklarının kültür harcamalarında ise en yüksek paya sahip olanlar, yüzde 22 ile veri işleme ekipmanları, yüzde 21 ile televizyon ve televizyon ekipmanları, ve yüzde 15 ile kitaplar oldu. Sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklere yapılan harcamalar ise yalnızca yüzde 4.5’lik bir payla listenin gerisinde kaldı.
Aralık ayında, kültür ve eğlence harcamalarındaki enflasyon, tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yüzde 1.46 oranında aşarak dikkat çekti.
Sinema biletleri, 245 TL’den başlayıp 450 TL’ye kadar çıkarken, bir beyazperde salonunda patlamış mısır ve içecek almanın bile imkansız hale gelmesi, kültürel etkinliklerin giderek daha pahalı hale geldiğini gösteriyor. Örneğin, 4 kişilik bir aile için sinemaya gitmek, en düşük fiyatlarla bile 1.800 TL’nin üzerinde bir bütçeye mal olabiliyor.