Ailenizin Kökeni Soyadınızda Gizli: Yerli Türk Soyadları!

1934'te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir soyadı aldı. Çoğu soyadı köy mesleklerine dayansa da, bazı soyadları ailelerin kökenleri hakkında ipuçları veriyor. Anadolu'daki Türk kökenli ailelerin geleneksel soyadları işte burada...

Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun halefiyken, çok sayıda ırkın ve kültürün birleştiği bir nüfus yapısına sahipti. Ancak, İstanbul dışındaki Anadolu'nun birçok bölgesindeki yerel halklar arasındaki muhafazakarlık, aynı ırktan toplulukların çevreleriyle daha az etkileşime girmesine yol açtı.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında, 2 Temmuz 1934 tarihinde yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile her vatandaşın bir soyadı alması zorunlu hale getirildi. Soyadlarının belirlenmesinde, ailelerin kendine özgü özellikleri dikkate alındı.

Özellikle Yörük Türklerinin yaşadığı Akdeniz ve Orta Anadolu bölgelerinde, soyadları ırk özellikleri göz önüne alınarak belirlendi. Diğer bölgelerde ise, meslekler ve geçim kaynakları soyadların belirlenmesinde etkili oldu. Osmanlı döneminde köylü-ağa ilişkilerinin sürdüğü şehirlerde aileler, genellikle -oğlu ve -oğulları ekleriyle soyadları aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.