Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AK Parti heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifine ilişkin MHP Meclis Grubunu ziyaret etti.
BAKAN BOZDAĞ AÇIKLAMA YAPTI
Bozdağ, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması çerçevesinde, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerden anayasa değişiklik teklifi hazırlıkları çalışmalarını değerlendirmek ve görüşlerini almak amacıyla randevu talebinde bulunduklarını belirtti.
İlk görüşmeyi MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:
"Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi anayasa değişiklik çalışmalarını Cumhur İttifakı ile birlikte daha önce değerlendirdik. Dün de Feti Yıldız Bey ve Erkan Akçay Bey ile bir araya geldik ve bu çalışmayı belli bir noktaya da getirdik. Bugün ise son gelinen noktayı bir kez daha karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduk. Sırasıyla CHP, HDP ve İYİ Parti grubundaki arkadaşlarla değerlendirmemiz olacak. Çıkan sonuçları değerlendirip gelinen noktayı bilahare kamuoyuyla paylaşacağız."
Bekir Bozdağ, teklifin haftaya mı sunulacağı yönündeki soruya, "İstişareler sonucunda ortaya çıkacak görüşleri tekrar değerlendireceğiz. Bu görüşler çerçevesinde teklife son halini vereceğiz. Hazır bir teklif götürmüyoruz. Bir fikri tartıştık, kendi aramızda istişare ettik. Teklif daha sonra netleşmiş olacak. Olumlu bir niyet ve belli aşamaya gelmiş bir çalışmanın birikimiyle ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz." yanıtını verdi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da ziyaretten dolayı Bakan Bozdağ ve beraberindekilere teşekkür etti.
Cumhur İttifakı olarak AK Parti ile değerlendirmelerini tamamladıklarını aktaran ve yapılacak düzenlemelerin millete hayırlı olmasını temenni eden Akçay, "Çalışmaları MHP olarak Genel Başkan Yardımcımız Feti Yıldız Bey yürütmüştü. En son değerlendirmelerimizi yaparak bu süreci yürüteceğiz." dedi.
Bakan Bozdağ ve Elitaş CHP heyetini ziyaret etti. AK Parti heyeti daha sonra HDP'ye geçti.
Bozdağ başkanlığındaki heyette, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz yer alıyor.
CHP'DEN AÇIKLAMA GELDİ
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da ziyaretin ardından, "AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikli önerisinin içinde olmayacağımızı söyledik. Teklifi de gördükten sonra da değerlendireceğiz" açıklamasında bulundu.
Altay, Meclis'teki basın toplantısında başörtüsüne ilişkin AK Parti'nin anayasa değişikliği önerisine ilişkin bir soruya, "Bizim başörtüsüyle ilgili kanun teklifimiz çok açık. Kadının özgürlüğüyle ilgili bir teklif olarak düşünmek lazım. Eğer AK Parti kabul etseydi şimdi kanunlaşmıştı, bunun tartışması da olmazdı. Biz AK Parti'nin teklifini henüz görmedik, geldiğinde konuşuruz." karşılığını verdi.
Altay, "Başörtülü bir aday gösterir misiniz?" sorusu üzerine, "Biz insanların yaşam tarzıyla, etnik ve inanç aidiyetiyle meşgul olmuyoruz. Partinin aradığı kritere ve seçim bölgesinde vatandaşların güvenine mazhar olmuşsa başörtüsünün bizim için engel anlamında bir önemi yoktur. Genel Başkanımızın başörtülü danışmanı var. Parti Meclisinde başörtülü arkadaşımız var. CHP başörtüsü ile ilgili samimiyetini ispat etmiştir. Kanun telifi de bunun göstergesidir." dedi.
Altay, temel hak ve özgürlüklerin referandumun konusu olamayacağını dile getirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngiltere ziyaretine ilişkin bir soru üzerine Altay, bu ziyaretlerin devam edeceğini, ziyaretlerin amacının dünyadaki gelişmeleri incelemek olduğunu söyledi.
GÖRÜŞMENİN ARDINDAN HDP'DEN AÇIKLAMA
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da, "Bizim başörtüsüyle ilgili yasaklayıcı, engelleyici bir hüküm varsa kaldırılmasına itirazımız olmaz, geçmişte de olmadı bugün de olmaz." dedi.
Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugün 13 eğitim sendikasının "iş bırakma" eyleminde bulunduklarını belirterek, öğretmenlerin yanında olduklarını, bundan dolayı öğretmenlere disiplin cezası verilmemesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeline ilişkin açıklamalarına değinen Oluç, İstanbul Ticaret Odası'nın enflasyon oranını yüzde 109 olarak açıkladığını, bu oranın son 27 yılın rekoru olduğunu kaydetti.
Hükümetin vatandaşlara masal anlattığını iddia eden Oluç, işçi emekli ve orta sınıf için büyümenin söz konusu olmadığını, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 7 binin üzerinde, yoksulluk sınırının ise 24 bini aşmış olduğunu savundu.
Hükümetin sadece ekonomide değil demokrasi ve hukuk alanında da halka masal anlattığını ve gerçekleri söylemediğini ileri süren Oluç, uluslararası kuruluşların yayınlarında Türkiye'nin en çok otoriterleşen beş ülkeden birisi olduğuna yer verildiğini iddia etti.
Başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği tartışmalarına değinen Oluç, şu ifadeleri kullandı:
"Biz bu tartışma ilk başladığı zaman pozisyonumuzu açıkladık. Henüz metni görmediğimiz için tutumumuzu bugün de sürdürüyoruz. Bizim başörtüsüyle ilgili yasaklayıcı, engelleyici bir hüküm varsa kaldırılmasına itirazımız olmaz, geçmişte de olmadı bugün de olmaz. Dolayısıyla eğer bunu yasa değişikliği ile değil de Anayasa değişikliği ile yapmak istiyorsanız her türlü inancın, kültürün, kimliğin ve ana dilin eşit kabul göreceği kuvvetli ifadeleri anayasaya yazmak zorundasınız.
Aksi takdirde eksik olur, eksik olan şey toplumu tatmin etmez. Ayrımcılık yaşadığını hisseden kim varsa ister inanç, ister etnik kimliğe sahip olsun kim varsa onların tatmin olması lazım. Bunun için de tam bir eşitlik ilkesi üzerinde çalışmak gerekir. Bu olmadığı sürece yapılan iş inandırıcı olmaz. Eşitlik meselesini önemsiyoruz. Aileden söz ediyorsak kadın ve erkeğin eşit olduğu bir kurumdan söz etmemiz gerekir."