Akaryakıt Fiyatları Yine Artıyor! LPG’ye Yeni Zam Yolda!

Yüksek enflasyon yurttaşın cebini yakmaya devam ediyor. Akaryakıtta son zamların ardından bir zam da otogaza (LPG) geliyor. Sektör kaynaklarının aktardığına göre yeni fiyat tarifesi gece yarısından itibaren geçerli olacak.

Türkiye’deki Zam Fırtınası Devam Ediyor: LPG’ye Büyük Zam Geliyor!

Yüksek enflasyonun etkisiyle zam haberleri ardı ardına gelmeye devam ediyor. Akaryakıt sektörü kaynaklarına göre, LPG’nin (otogaz) litre fiyatına 1 lira 75 kuruş zam yapılacak. Bu zam, bu gece yarısından itibaren geçerli olacak. Daha önce, 25 Haziran’da benzine 2 lira, motorine ise 1 lira 70 kuruş zam gelmişti.

Yeni Fiyatlar Ne Olacak?

Sözcü'nün haberine göre, zammın ardından İstanbul ve Ankara’da otogazın litre fiyatı ortalama 22,95 TL’ye çıkacak. Otogaz fiyatları bayiler arasında farklılık gösterebiliyor.

Benzinin litre fiyatı ise ortalama olarak İstanbul’da 42,39 TL, Ankara’da 43,37 TL, İzmir’de 43,63 TL’ye satılıyor. Motorinin litre fiyatı da ortalama olarak İstanbul’da 42,47 TL, Ankara’da 43,48 TL, İzmir’de 43,87 TL seviyesinde bulunuyor. Fiyatlar iller, ilçeler ve bayiler arasında değişiklik gösterebiliyor.

3 Temmuz’da Yeni ÖTV Zammı Geliyor

Son yıllarda kur ve vergi artışları nedeniyle hızla artan akaryakıt fiyatlarına 3 Temmuz’da bir zam daha gelecek. 16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıttaki maktu ÖTV tutarları 5’er TL artırılmıştı ve bu tutarların 6 ayda bir ÜFE artış oranında zamlanması düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, asgari ücrete ara zam yapılmaması gerektiğini savunarak, dolaylı vergi ve harçlara yüksek oranlı zam yapmaktan vazgeçmiyor.

Yaklaşık 2,5 TL’lik Zam Yolda

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. 3 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da belli olacak.

2024’ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artmıştı. Bu ortalamada artış haziran ayında da olursa, 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak. Bu oranda ÜFE artışı olursa, maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde 1,93 TL artacak. Buna geçen yıl 2 puan artışla yüzde 20’ye çıkarılan KDV de eklendiğinde vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak.

Şu an maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.