Akaryakıt Satışında Yeni Kurallar Devreye Girdi: Araç Sahiplerini Ne Bekliyor?

Kayıtdışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım atılıyor. Akaryakıt istasyonlarında devreye alınacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, ülke genelindeki akaryakıt alım süreçlerini daha sıkı bir şekilde denetleyecek.

HAZINE VE MALIYE BAKANI ŞIMŞEK’TEN ULUSAL TAŞIT TANIMA SISTEMI AÇIKLAMASI: 713 MILYAR LIRALIK AKARYAKIT TÜKETIMI İZLENECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için uygulanacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, sistem aracılığıyla ülke genelinde 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin izleneceğini duyurdu.

SISTEM, VERGI KAYBINI ÖNLEYECEK

Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin, elle plakaların girilmesini ortadan kaldırarak ve usulsüz akaryakıt fişlerinin düzenlenmesini engelleyerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kayıplarını önleyeceğini belirtti. Bu sistemin, kayıtdışı ekonomiyle mücadelede önemli bir araç olacağı vurgulandı.

TURPAK’TAN ENTEGRASYON BILGILERI

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin entegrasyonunu gerçekleştiren Turpak’ın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Etiz, hazırlık süreci hakkında bilgi verdi. Önkol, sistemin yıl sonuna kadar tamamlanması gerektiğini ve sürenin giderek kısaldığını vurguladı.

GIDER OLARAK GÖSTERILEMEYECEK

Alper Önkol, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla tasarlandığını ifade etti. "UTTS, akaryakıt satış işlemlerinde, pompalarına bağlı pompa yazar kasa cihazlarına taşıt plaka bilgilerini otomatik olarak aktaran bir sistem olarak öne çıkıyor" diyen Önkol, 5 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan UTTS tebliğine göre, 31 Aralık 2024 tarihine kadar ticari araç sahiplerinin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yaptırmak zorunda olduğunu açıkladı. Bu tarihten sonra akaryakıt alımlarını gider olarak gösterebilmenin mümkün olmayacağı belirtildi.

UTTS NASIL ÇALIŞACAK?

Önkol, sistemin çalışma prensibini şu şekilde açıkladı: "Taşıtların yakıt depo girişlerine TTB takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında, TTB’den plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığıyla otomatik olarak pompa ödeme kaydedici cihaza iletilir. Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirirler. Darphane tarafından yetkilendirilen Yetkili Montaj Firmaları, temin ettikleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler."

ÖDEME SÜRECI VE MONTAJ BILGILERI

Önkol, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Firmalar, web adresine kullanıcı adı ve şifre ile girerek başvuru işlemi başlatacak ve UTTS Ana Kullanıcı Hesabı açacaklardır. Tüm süreç bu sistem üzerinden yürütülecek ve sonuçlandırılacaktır. Başvuru sahipleri, TTB montajı yaptıracağı araca ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri sisteme yükleyecek ve gereken ödemeyi Darphane’nin hesabına yapacaklardır. Başvuru tamamlandıktan sonra yetkili TTB montaj firmasına montaj için müracaat edilecektir. Turpak’ın hali hazırda 300 montaj noktası bulunuyor ve işlem ortalama 15 dakika sürüyor. Araç sahipleri, TTB montajları için Darphane’ye ödediklerinin dışında herhangi bir bedel ödemeyeceklerdir. TTB montajını yaptıran araç sahipleri, UTTS sistemine sahip olan istasyonlardan yakıt alabilecek ve yakıt aldıktan sonra gider yazabilecekleri fişini alabileceklerdir."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.