Akaryakıt sektöründe devrim niteliğinde yeni sistem! Zorunlu hale geliyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2025 itibarıyla akaryakıt sektöründe uygulanacak yeni sistemi duyurdu. Bu kapsamda, taşıt tanıma birimlerinin takılması zorunlu olacak. İşte haberin tüm detayları...

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ve İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS), vergi borcu ödemeyen mükelleflere yönelik alınacak yeni tedbirlerin arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta Gelir İdaresi Başkanlığı, 5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borcu bulunan 36 bin mükellefin listesini yayınladı. Bu liste, akaryakıt, petrol, madencilik ve demir-çelik gibi sektörlerde yoğunlaşırken, en yüksek borca sahip firmalar arasında TÜRKTAB, Uluslararası Akaryakıt Dağıtım ve ENKAD dikkat çekiyor.

Yeni sistem, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını engellemeyi ve vergi kaybını önlemeyi amaçlıyor. UTTS kapsamında, taşıtların yakıt depo girişlerine yerleştirilecek Taşıt Tanıma Birimleri (TTB), taşıt sahipliği ve plaka bilgilerini kayıt altına alacak. TTB'lerin tüm akaryakıt istasyonlarında standart olması ve herkes tarafından okunabilir olması planlanıyor.

1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe kaydedilecek bireysel araçlar için TTB taktırma zorunluluğu getirilecek. Ayrıca, vergi mükelleflerinin akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterebilmeleri için bu birimleri yıl içerisinde araçlarına taktırmaları gerekecek.

UTTS ile birlikte, yıllık 40 milyar dolarlık akaryakıt sektöründe yaklaşık 50 milyar TL’lik vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor. Akaryakıt istasyonlarının en az bir pompasında Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) ve Taşıt İletişim Modülü (TİM) bulundurması zorunlu hale getirilecek; bu da her istasyon için ortalama 92 bin lira yatırım gerektirecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.