Akaryakıtta Dijital Dönem: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2025'te başlayacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile ticari araçların akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini duyurdu. Sistem, vergi kaybını önlemeyi ve kayıt dışılığı azaltmayı hedefliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2025’te hayata geçirilecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile ticari araçların akaryakıt tüketiminin dijital olarak izleneceğini açıkladı. Bu sistem, vergi kaybını önlemeyi, kayıt dışılığı azaltmayı ve akaryakıt istasyonlarında usulsüz fiş düzenlenmesini engellemeyi hedefliyor. Yeni düzenlemeyle, plaka bilgileri otomatik olarak ödeme cihazlarına aktarılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Ocak 2025’te hayata geçirilmesi planlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile akaryakıtta yeni bir dönemin başlayacağını duyurdu. Bu sistem, vergi mükelleflerine ait ticari araçların akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edilmesini sağlayacak.

SİSTEMİN AMAÇLARI VE İŞLEYİŞİ

Şimşek, sistemin devreye girmesiyle birlikte elle plaka girişi yapılarak usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesinin önleneceğini belirtti. Bu adım, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybını azaltmayı hedefliyor. Sistem, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerini otomatik tanımlayarak çalışacak. 

Sistemin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından geliştirileceğini ve işletileceğini belirten Şimşek, "Akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda araçların plaka bilgisi yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara güvenli şekilde aktarılacak. Zorunlu taşıtlar için sistem dışında düzenlenen belgeler vergi kanunları açısından geçersiz sayılacak" dedi.

TİCARİ ARAÇLAR VE AKARYAKIT TÜKETİMİ

Türkiye’de 2,5 milyon vergi mükellefine ait 8 milyon ticari araç bulunuyor. Şu an özel taşıt tanıma sistemlerini kullanan 2,5 milyon araç üzerinden yıllık ortalama 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapılıyor. Yeni sistemin tüm ticari araçlara yayılmasıyla yıllık ortalama 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapılması öngörülüyor. Bu sistemle birlikte toplam 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak izlenecek. Şimşek, yalnızca 2022 yılında 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve faturalar nedeniyle 15 milyar lira vergi kaybı yaşandığını belirtti.

TEKNOLOJİK ALTYAPI VE GÜVENLİK

Sistem, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılım altyapısıyla çalışacak. Taşıtların yakıt depo girişine "taşıt tanıma birimi", akaryakıt pompalarına ise "taşıt tanıma okuyucusu" cihazları yerleştirilecek. Bu cihazlar arasındaki veri akışı, güvenli bir şekilde kasaya iletilecek. Ayrıca, sistem kapsamındaki işlemlerin girişlerinin yapılacağı bir portal ve bir çağrı merkezi de hizmete alınacak.

YIL SONUNA KADAR HAZIRLIKLAR

Akaryakıt istasyonlarının yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesine bu cihazları taktırmaları zorunlu olacak. Aynı şekilde, ticari araçlara da taşıt tanıma birimlerinin 31 Aralık’a kadar takılması gerekecek. Şimşek, akaryakıt istasyonlarının bu süreçte gerekli desteği sağlamalarının önemli olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.