Akdeniz Ülkeleri Aşırı Sıcaklıklarla Mücadele Ediyor

Bu ay Akdeniz ülkeleri 40 dereceyi aşan sıcaklıklarla boğuşuyor. Fas'ta 21 kişi hayatını kaybederken, Portekiz ve Yunanistan'da orman yangınları arttı. Avrupa'nın sıcaklıkları, iklim değişikliği nedeniyle sanayi devrimi öncesi ortalamadan 2,5-3,3 derece daha yüksek.

Bu ay Akdeniz ülkeleri aşırı sıcaklarla büyük bir mücadele içinde; Fas'ta 21 kişi yaşamını yitirdi, Portekiz ve Yunanistan'da orman yangınları tırmandı, İtalya ve İspanya ise su kısıtlamaları ve kuraklıklarla karşı karşıya kaldı. Fransa'daki Olimpiyat Oyunları bile sıcaklıklar nedeniyle sağlık riski altında. İklim değişikliğinin etkileri, Avrupa ve Kuzey Afrika'daki bu sıcak hava dalgasıyla bir kez daha gözler önüne serildi.

Bu ay, Akdeniz ülkeleri yoğun sıcaklık dalgalarıyla mücadele ediyor. Fas'ta 21 kişi sıcak hava nedeniyle hayatını kaybederken, Portekiz ve Yunanistan'da orman yangınları arttı. İtalya ve İspanya ise su kısıtlamaları ve kuraklık sorunları yaşıyor. Sıcaklıklar, Fransa'daki Olimpiyat Oyunları'nda sporcular ve izleyiciler için sağlık risklerini artıracak seviyelere ulaştı.

World Weather Attribution (WWA) tarafından yapılan ilişkilendirme analizine göre, bu aşırı sıcak hava dalgasının iklim değişikliği ile doğrudan ilişkili olduğu tespit edildi. Analiz, İngiltere, ABD, İsveç ve Hollanda'dan bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Çalışmaya göre, fosil yakıt kullanımı ve ormansızlaşma gibi insan faaliyetlerinin yol açtığı küresel ısınma olmadan bu tür aşırı sıcaklıkların yaşanmasının imkansız olduğu belirtildi.

Analize göre, temmuz aylarında görülen aşırı sıcaklar artık nadir bir olay olmaktan çıktı. Küresel ısınmanın etkisiyle, temmuz aylarında aşırı sıcak hava dalgaları ortalama her 10 yılda bir olası hale geliyor. Ayrıca, Avrupa'da hava sıcaklıkları, sanayi devrimi öncesindeki ortalamadan 2,5 ila 3,3 derece daha yüksek seyrediyor.

Londra Imperial College Grantham Enstitüsü'nden İklim Bilimi Kıdemli Öğretim Görevlisi Friederike Otto, bu sıcaklıkların Olimpiyat Oyunları'nı da etkilediğini vurguladı. Otto, "Eğer atmosfer fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan emisyonlarla aşırı yüklenmemiş olsaydı, Paris 3 derece daha serin olurdu ve spor için daha güvenli bir ortam sağlanabilirdi. Akdeniz'deki birçok insan ise bu tür serinletici imkanlardan yoksun; bu durum onlar için ölümcül olabilir" dedi.

Ayrıca, Londra Imperial College Grantham Enstitüsü'nden Araştırmacı Mariam Zachariah, Avrupa'nın diğer kıtalardan iki kat daha hızlı ısındığını ve iklim değişikliğinin uzak bir tehdit olmadığını ifade etti. Zachariah, bu tehlikeli sıcaklıkların iklim değişikliğinin boyutlarını gözler önüne serdiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.