Akdeniz'de aynı gün iki göçmen faciası yaşandı: 9 ölü, 60 kayıp var

BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 10 Nisan'da Akdeniz'de iki ayrı göçmen teknesi kazasının daha yaşandığını açıkladı. IOM Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, ilk kaza olayının iki gün önce gerçekleştiğini ve 15 kişinin hala kayıp olduğunu belirtti.

Lampedusa Adası'nın 30 mil güneydoğusunda 10 Nisan'da bir göçmen teknesinin batması sonrasında endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Aynı gün birkaç saat önce başka bir göçmen teknesi daha battı ve 45 kişi kayboldu.

IOM Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, bir paylaşımında, "İki gün önce meydana gelen ve 24 kişinin öldüğü (9 kişinin öldüğü, 15 kişinin kaybolduğu) tekne kazasına ek olarak, aynı gün birkaç saat önce başka bir teknenin battığı bilgisi geldi: Bu tekneden de 45 kişi kayıp." ifadelerini kullandı.
 

Di Giacomo, "Bir göçmen, her iki tekne kazasından da kurtulduğunu anlattı. İlk tekne kazasından kurtulan kişi, daha sonra başka bir küçük tekne tarafından kurtarıldı. Daha sonra diğer hayatta kalan göçmenlerle Lampedusa'ya götürüldü." dedi. Flavio Di Giacomo, her iki teknenin de Tunus'tan hareket ettiğini ve demirden yapıldığını belirtti.

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 11 Nisan'da yapılan açıklamada, 10 Nisan'da batan küçük tekneden 22 kişinin kurtarıldığı ve 9 kişinin cesedinin bulunduğu açıklanmıştı. Kurtarılanlar ilk ifadelerinde teknelerinde 15 kişi daha bulunduğunu ve bunların kayıp olduğunu bildirmişti.

IOM'un verilerine göre, Orta Akdeniz'de yılbaşından 10 Nisan'a kadar 413 düzensiz göçmenin denizde kaybolduğu belirlendi. Öte yandan, İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, bu yıl 1 Ocak-12 Nisan döneminde ülkeye denizi aşarak gelen düzensiz göçmen sayısı 16.093 oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 32.324 idi.

ORTA AKDENİZ'DEKİ DÜZENSİZ GÖÇ SORUNU


Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akınında, İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz rotası, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen güzergahlardan biri haline geldi.

Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve daha sonra yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, bu güzergahta genellikle Avrupalı sivil toplum kuruluşları kurtarıyor. Ancak AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesi nedeniyle bu STK'ler zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte zorlanıyor.

STK'ler, geçen yıldan bu yana İtalya'daki son yasal düzenlemeler nedeniyle faaliyetlerini gerçekleştirmede bazı zorluklarla karşılaşıyor. Kendi imkanlarıyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin, Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer genellikle İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası ya da bazen Malta oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Schengen vizesine başvuru açıklandı: 6 milyar TL ödeme yapılmış
Belediyeden yeni doğan bebeklere ilk altın! Başvurular bugün açıldı
Özel Bahçeli'yi zora sokacak 4 Sinan Ateş sorusu yöneltti
"Kayıt dışı siyayete mi teslim mi olacak?"
İlişkilerde hata ustası olan işte o 3 burç!