Akdeniz’de Göçmen Teknesi Alabora Oldu: 3 Kayıp, 44 Kurtarıldı

İtalya'nın Lampedusa Adası yakınlarında bir göçmen teknesi alabora oldu. Tunuslu balıkçıların 44 göçmeni kurtardığı olayda, İtalyan Mali Polisi gece boyunca kaybolan 3 kişiyi aradı. Göçmenler kişi başı 800 euro ödeyerek denize açılmıştı.

Akdeniz’de bir göçmen teknesinin alabora olması sonucu 3 kişi kayboldu, 44 göçmen Tunuslu bir balıkçı tarafından kurtarıldı. İtalyan Mali Polisi, kaybolan kişileri aramak için gece boyunca çalıştı. Göçmenler, tehlikeli yolculukları için kişi başı 800 euro ödemişti.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Akdeniz’in uluslararası sularında bir tekne alabora oldu ve bu olayda 3 kişinin kaybolduğu bildirildi. Bölgedeki Tunuslu bir balıkçı teknesi, kazadan sonra 44 göçmeni kurtardı. Kurtarılan göçmenler, balıkçı teknesinden İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığının devriye botuna alındı ve daha sonra Lampedusa Adası’na getirildi. İtalyan Mali Polisi, gece boyunca kayıp 3 göçmeni aramaya devam etti.

Haberde, batan göçmen teknesinin 5 Temmuz’da Tunus’tan yola çıktığı ve göçmenlerin bu tehlikeli geçiş için kişi başı 800 euro ödediği belirtildi. Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) verilerine göre, yılbaşından 7 Temmuz’a kadar Orta Akdeniz’de 878 düzensiz göçmen denizde kayboldu. İtalya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre ise 1 Ocak-5 Temmuz tarihleri arasında deniz yoluyla İtalya’ya gelen düzensiz göçmen sayısı 26.202 olarak kaydedildi. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 67.102 idi, bu da düzensiz göçmen gelişlerinde geçen seneye göre ortalama %40’lık bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Orta Akdeniz rotası, Avrupa’ya yönelik düzensiz göç akınında son yıllarda yoğun hareketlilik gösteren bir güzergah olarak öne çıkıyor. Genellikle Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve yardım çağrısında bulunan düzensiz göçmenler, çoğu zaman Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından kurtarılıyor. Ancak, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" sağlamaması nedeniyle STK'lar, kurtardıkları göçmenleri tahliye etmede zorluklarla karşılaşıyor.

STK’ler, geçen yıldan itibaren İtalya’daki yeni yasal düzenlemeler nedeniyle faaliyetlerini sürdürmede zorluk yaşıyor. Akdeniz’i geçmeyi başaran ya da kurtarılan göçmenlerin genellikle Avrupa’daki ilk varış noktası, İtalya’nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası ya da Malta oluyor. Teknelerin alabora olması, aşırı kalabalık nedeniyle susuzluk ve havasızlık yaşanması, veya egzoz gazından zehirlenme gibi nedenlerle her yıl çok sayıda düzensiz göçmen Akdeniz'de yaşamını kaybediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.