Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 1 milyar 293 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, kimya, demir-çelik, yaş meyve sebze sektörlerinde en yüksek ihracat değerlerine ulaşıldığını ve Irak, Rusya, ve Romanya'ya en fazla ihracatın yapıldığını belirtti. Kılıçer ayrıca, "2023'te 16 milyar 161 milyon dolar ihracat gerçekleştiren birliğimiz, 2024 yılına güzel bir başlangıç yaptı. Singapur, Güney Afrika, Cezayir, Fas, Romanya, Fransa, Mısır, İspanya ve Birleşik Krallık pazarlarında önemli artışlar yakalamayı başardık" dedi.
"YEŞİL DÖNÜŞÜM İÇİN TEŞVİK VE DESTEK BEKLİYORUZ"
AKİB Koordinatör Başkanı Kılıçer, ocak ayında gerçekleştirdikleri ihracatın büyük bir moral ve motivasyon kaynağı olduğunu belirterek, "Geçen yıl dünyadaki parasal sıkılaşma sebebiyle talebin düştüğü, ekonomik büyümelerin durgunluğa doğru gerilediği, küresel ticaretin 2 trilyon dolar daraldığı dönemde ihracat pazarlarında yaşadığımız kayıpları 2024 senesinde telafi etmek istiyoruz. Yeşil dönüşüm, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme ile ilgili yeni teşvik ve desteklerin gelmesini bekliyoruz" dedi.
İhracatçı firmaların uygun koşullarda finansmana erişimi hükümetimizin ve ilgili kurumların attığı adımların, yapılan iyileştirmelerin çok daha yüksek ihracat değerlerine ulaşmamız için kolaylaştırıcı olacağına inanıyoruz. İhracatçı firmalarımızın yeşil dönüşüm yatırımlarının finansmanı mevzusunda da yeni teşvik ve destek mekanizmalarının geliştirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.
EN YÜKSEK İHRACAT KİMYA, DEMİR-ÇELİK VE YAŞ MEYVE SEBZEDE
AKİB'in ocak ayındaki ihracatında en yüksek değerlere kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebze sektörlerinde ulaşıldığını belirten Kılıçer, şu ifadeleri kullandı: "Yılın ilk ayında en çok ihracatı 387 milyon 916 bin dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Yüzde 31 artış sağlayan bu birliğimizi, 251 milyon 541 bin dolar değer ile Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci sıradan, 201 milyon 474 bin dolar değer ile Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sıradan takip etti."
"Yine ocak ayında Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 173 milyon 523 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 90 milyon 677 bin dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 84 milyon 935 bin dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 30 milyon 933 bin dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 28 milyon 979 bin dolar ihracat değeri elde etti."
EN FAZLA ARTIŞ SİNGAPUR'A OLDU
AKİB'in uzak pazarlardaki etkinliğini artırmaya yönelik çalışmalarının ocak ayı raporuna çarpıcı şekilde yansıdığını vurgulayan Başkan Kılıçer, ihracat hacmi artışında en güçlü performansı Singapur pazarında yakaladıklarını, bu ülkede 4 haneli artış sağladıklarını söyledi.