Elbette bir ürünün Çin’de üretiliyor olması, o ürünün Çin’de tasarlandığı anlamına gelmiyor. Örneğin Apple da pek çok ürününü Çin’de ürettiriyor. Fakat tüm ürünlerini kendi ülkesinde yani Amerika’da tasarlıyor.
Özellikle akıllı telefon sektöründe boy gösteren üreticilerin pek çoğu, Çin ve Hindistan’da faaliyet gösteriyor. Sebep ise tamamen duygusal. Malum, nüfus oranı yüksek olan ülkelerde, işçilik maliyetleri düşük oluyor. Dolayısıyla üretim maliyetini düşürmek isteyen şirketler soluğu Çin’de alıyor.
Bir de madalyonun diğer yüzü var. Yani direkt olarak Çin’de faaliyet gösteren şirketler. Özellikle son dönemde bu şirketlerin ismini daha sık duymaya başladık.
Çinli akıllı telefon üreticilerinin global pazara açılmaları tanınırlıklarını da arttırdı. Peki Çin’den çıkıp, tüm dünyayı kasıp kavuran akıllı telefon üreticileri kimler? Bu yazımızda, sizlere Çin’in en önemli akıllı telefon üreticilerinden bahsedeceğiz. Böylece ülkemizde satışta olan hangi akıllı telefon markalarının Çin kökenli olduğunu da öğrenmiş olacaksınız.
Huawei
Şu aralar ülkemizde de hayli popüler olan Huawei, akıllı telefon pazarının zirvedeki isimlerinden biri. Şu aralar Samsung’un tahtına göz diken Çinli üretici, hali hazırda en çok telefon sevkiyatı gerçekleştiren ikinci şirket konumunda bulunuyor.
Bu arada dip not olarak hatırlatalım. Sektörde fiyat/performans anlamında güzel işler başaran Honor da Huawei’nin yan kuruluşlarından biri.
XiaomiÇin denilince akla ilk gelen isimlerden birisi de Xiaomi. Agresif fiyat politikası sayesinde kısa sürede tüm global pazarda isim yapan Xiaomi, ülkemizde de hayli popüler bir firma.
Reklamlar ve gösterişli lansmanlar için harcayacağı parayı, indirim kampanyalarında kullanan Xiaomi, daha çok uygun fiyatlı akıllı telefon modelleriyle tanınıyor.
ZTEÇin’den çıkıp global pazarda söz sahibi olan şirketlerden birisi de ZTE. ZTE ülkemizde çok fazla popüler olmasa da özellikle ABD pazarında yüzde 10 gibi önemli bir paya sahip.
Zaten ABD hükümetinin ZTE’nin üzerine bu kadar oynamasının temel sebeplerinden birisi de bu. ZTE şu aralar biraz zayıf düşmüş olsa da Çin’in en önemli üreticileri arasında yer alıyor.
OppoÖzellikle Asya pazarında hayli popüler olan Oppo, kısa süre önce global pazara açılma kararı almıştı. Tasarım açısından yaratıcı modellerle kullanıcıların karşısına çıkan Oppo, sektördeki diğer Çin’li rakipleri gibi agresif fiyat politikasıyla dikkat çekiyor.
VivoAkıllı telefon pazarında en çok sevkiyat gerçekleştiren 5 şirketten biri olan Vivo, yükselişini sürdürüyor. Henüz Avrupa’da ve ülkemizde çok popüler olmayan şirket, Çin ve Hindistan pazarında önemli bir pazar payına sahip.
OnePlusAkıllı telefon sektörüne çok sonradan dahil olan OnePlus, kısa sürede önemli bir müşteri kitlesine erişmeyi başarmıştı. Bu durumun temel nedeni OnePlus’ın agresif bir fiyat politikasına sahip olmasıydı.
Aynı Apple gibi sadece üst segment modeller üreten OnePlus, bu sebepten ötürü öyle yüksek satış rakamlarına erişemiyor. Fakat kendi sınıfında sektörün en iddialı isimlerinden biri diyebiliriz.
MeizuDaha çok uygun fiyatlı akıllı telefonları ile tanınan Meizu, ülkemizde de faaliyet gösteriyor. MediaTek yonga setleri ile uygun bir fiyat kombinasyonu ortaya koyan şirket, bu açıdan sık sık eleştiriliyor.
Einhell GE-GS 18 akülü dal budama testeresi incelemesi