Bunun son örneğini kişisel tamir hakkı olarak isimlendirilen yeni bir furyada görebiliyoruz. Öyle ki geçtiğimiz yıl birçok YouTube hesabı tarafından dile getirilen, Twitter ve Facebook’da milyonlarca insan tarafından desteklenen yeni bir akım, tüketicilerin akıllı cihazlarını kendi kendilerine tamir edebileceklerini, firmaların bu konuda gerekli kolaylıkları sağlamak zorunda olduklarını dile getiriyordu.
Büyük şirketler bu talepleri başta duymazdan gelseler de, bu sessizlik çok uzun sürmedi ve başta Google olmak üzere birçok teknoloji devi, cihazların kullanıcıları tarafından belli ölçülerde tamir edebilmesinin önünü açtı.
Tabi geride kalıp müşterilerini kaptırmak istemeyen Samsung ve Valve gibi isimler de, yeni cihazlarının hangi parçalarının nasıl tamir edilebileceğini gösteren rehberler yayınlamaya ve bu tamir-tadilat işleri için gerekli araçların satışını kolaylaştırmaya başladı. Apple ise işi biraz daha ağırdan alarak ilk etapta sadece iPhone için bu akıma destek verdi.
Ancak işler sanıldığından çok daha hukuksal bir zemine kavuşmak üzere. New York senatosu tarafından alınan son karara göre, bundan sonra eyalet sınırları içerisinde satılan her akıllı cihaz için, o cihazın parçalarının nasıl tamir edileceği ve yedek parçaların nereden satın alınacağına ilişkin kapsamlı açıklamalar bulunduran bir rehber sunulmak zorunda. Eğer Vali tarafından söz konusu kanun onaylanırsa, New York eyaleti kişisel tamir hakkını ilk kanunlaştırmış bölge olacak. Tabi böylesi bir gelişme başta Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diğer eyaletler olmak üzere, pek çok bölge ve ülkeyi hızlı bir şekilde etkileyecek ve bu sefer kazanan tüketiciler olacaktır.