Gazeteci Nuray Babacan, Instagram'a getirilen erişim engelinin AKP içinde bakanlık düzeyinde tartışmalara neden olduğunu ve bu durumun bakanların FETÖ ile YPG konusundaki açıklamalarıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Erişim engelinin ardından yaşanan gelişmeler, hükümetin sosyal medya platformlarıyla olan ilişkisini sorgulattı.
Gazeteci Nuray Babacan, Instagram'a erişim engeli getirilmesinin AKP içinde bakanlık düzeyinde tepkilere yol açtığını bildirdi. Babacan, sorunun bakanın FETÖ ve YPG hakkında yaptığı açıklamada, şirketin gerekli adımları atmadığını belirtmesinden kaynaklandığını aktardı. AKP yönetiminin PKK konusuna odaklanırken diğer meseleleri göz ardı etmeye hazırlandığı dönemde, bu açıklamanın durumu karmaşıklaştırdığını ifade etti. Hükümetin, FETÖ ve YPG'yi terör örgütü olarak ilan etmemesine rağmen birçok ülkeyle ilişkilerini sürdürdüğünü vurguladı.
Babacan, erişim engelinin ekonomiye ve ülke imajına verdiği zarar nedeniyle bazı yöneticilerin Ulaştırma Bakanı'na eleştirilerde bulunduğunu ve Kültür ve Turizm Bakanı ile Ticaret Bakanı'nın yasağa tepki gösterdiğinin konuşulduğunu belirtti.
Instagram'a erişim engeli, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellenmesine tepki göstermesinin ardından, 2 Ağustos Cuma günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından getirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, erişim engeliyle ilgili yaptığı açıklamada, "Atatürk'e hakaret", "kumara ve uyuşturucuya yönlendirme", "çocuğa yönelik cinsel istismar" gibi katalog suçlara dikkat çekerek, "Ülkemizin koyduğu kurallar var. Uyarılarımıza rağmen katalog suçlarını dikkate almadılar. Erişim engeli getirdik. Kanunlarımıza uyduklarında erişim yasağı kalkar" dedi.
Erişim engeli devam ederken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bürokratları ile META yetkilileri arasında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Uraloğlu'nun yanı sıra Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkilileri katıldı. Görüşmede, Türkiye'nin katalog suçlar ve toplumun hassasiyetleriyle ilgili talepleri tekrar dile getirildi. Özellikle, Haniye için yayımlanan taziye mesajlarının algoritmalar tarafından engellendiği eleştirildi. META, ABD'nin Hamas'ı terör örgütü olarak kabul ettiğini ve bunun algoritmalar üzerinde etkili olduğunu savundu.
Uraloğlu başkanlığındaki heyet, Türkiye’nin terör örgütü listesinde bulunan PKK, PYD ve FETÖ’ye yönelik destek mesajlarının da algoritmalarla engellenmesi gerektiğini belirtti. Ancak taraflar arasında terör tanımı konusunda anlaşmazlık yaşandığı bildirildi. Bakan Uraloğlu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Instagram'ın açılması konusunda beklenen ilerlemenin sağlanamadığını ifade ederek, "Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm fakat olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi.