AKP 'olağanüstü itiraz'da bulunmaya hazırlanıyor... İtiraz süreci nasıl işleyecek?

AKP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi talebiyle 'olağanüstü itiraz'da bulunma hazırlığında. Peki itiraz süreci nasıl işleyecek?

AKP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi talebiyle 'olağanüstü itiraz'da bulunma hazırlığında. Peki itiraz süreci nasıl işleyecek? Geçersiz oyların sayılmasının ardından Ekrem İmamoğlu mazbatasını alabilecek mi?

Cumhur İttifakı’nın ortakları AKP ve MHP’den bugün arka arkaya ‘İstanbul’da seçim yenilensin’ açıklamaları geldi. AKP ayrıca ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle seçimin yenilenmesi talebiyle Yüksek Seçim Kurulu’na ‘olağanüstü itiraz’da bulunacaklarını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) İstanbul'da 38 ilçede oyların yeniden sayılması için yaptığı başvuruyla ilgili olarak 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddetmişti.

21 ilçede ise 51 sandıkta oyların yeniden sayımına karar verdi.

YSK, AKP'nin Büyükçekmece ilçesindeki büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin iptaline ilişkin başvurusunu ise henüz değerlendirmedi.

İL BİRLEŞTİRME TUTANAĞINDAN SONRA MAZBATA ALABİLECEK

İlk olarak İstanbul’da halen devam eden oy sayım işlemlerinin tamamlanması, bu sayım sonuçlarının sisteme girilmesi gerekiyor. İkinci ve en önemlisi İstanbul’da nihai seçim sonucunu gösteren ‘il birleştirme tutanağının tanzim edilmesi’ gerekiyor. Bu tutanak ancak halen devam eden sayım işlemleri tamamlandıktan sonra düzenlenebilecek. İl birleştirme tutanağı tanzim edildikten sonra CHP’li Ekrem İmamoğlu halen önde olursa mazbatasını alacak. Olağanüstü itiraz süreci mazbata verilmesine engel teşkil etmiyor, aksine süreç bundan sonra başlıyor. AKP İstanbul için ancak bu tutanak düzenlendikten sonra 7 gün içerisinde İstanbul için olağanüstü itiraz yoluyla YSK’ye başvurabilecek.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Salı günü yaptığı basın toplantısında gün içinde olağanüstü itiraz haklarını kullanarak İstanbul'da seçimlerin yeniden yapılmasını talep edeceklerini söylemişti. Yavuz aynı şekilde Büyükçekmece'deki sonuçlara ilişkin olarak da olağanüstü itiraz haklarını kullanacaklarını belirmişti.

Seçimlerle ilgili olarak "olağanüstü itiraz" hakkı 298 sayılı "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" tarafından düzenleniyor.

Kanunun 130. maddesinin 2. fıkrası, olağanüstü itiraz hakkına dair düzenlemeyi içeriyor.

Bu maddeye göre İl Seçim Kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu'na yapılan itirazların yanı sıra seçim sonuçlarına etki edebileceği düşünülen olaylara ve hallere dair itiraz gerçekleştirilebiliyor:

"Şu kadar ki; siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra (7) gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar ve haller sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez."

Aynı maddeye göre itirazların şu şekilde yapılması gerekiyor:

"Bu itirazlar yazılı olarak yapılır. İtiraz dilekçesine, itiraz edenin adının, soyadının ve açık adresinin yazılması, ihbar ve iddia olunan vakıaların mahiyetinin ve gerekçesinin beyanının, delillerinin gösterilmesi ve belgelerinin bağlanması, bu belgelerin elde edilmesi mümkün değil ise, sebeplerinin ve nereden ve ne suretle temin olunabileceğinin bildirilmesi lazımdır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.