AKP Yeni Anayasa'nın önsözünü yazdı

Anayasa yapım ve yazım çalışmalarına katılan parti kurmayları, Atatürk ilke ve inkılaplarının yer aldığı 1921 Anayasası ile CHP ilkelerinin eklendiği Milli Şef dönemindeki 1937 Anayasası’nı inceledi.Karar'dan Eyüphan...

Anayasa yapım ve yazım çalışmalarına katılan parti kurmayları, Atatürk ilke ve inkılaplarının yer aldığı 1921 Anayasası ile CHP ilkelerinin eklendiği Milli Şef dönemindeki 1937 Anayasası’nı inceledi.

Karar'dan Eyüphan Kılıç'ın haberine göre; 1982 Anayasası’nın başlangıç metninde de yer alan CHP’nin cumhuriyetçilik, halkçılık, milliyetçilik, devletçilik, laikçilik ve inkılapçılık ilkeleri Yeni Anayasa’da olmayacak. 

MEVCUT METİN
Mevcut Anayasa’nın başlangıç kısmından bir bölüm özetle şöyle:

“Türk Vatanı ve Milletinin ebedî varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, TC’nin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve O’nun inkılâp ve ilkeleri doğrultusunda... Hiçbir faaliyetin Türk millî menfaatlerinin, Türk varlığının, Devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihî ve manevî değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve lâiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı; topluca Türk vatandaşlarının “Yurtta sulh, cihanda sulh'' arzu ve inancı içinde, huzurlu bir hayat talebine hakları bulunduğu; Fikir, inanç ve kararıyla anlaşılmak, sözüne ve ruhuna bu yönde saygı ve mutlak sadakatle yorumlanıp uygulanmak üzere,

Türk milleti tarafından, demokrasiye âşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur.''

YENİ METİN
Yeni Anayasa’nın başlangıç kısmı:

İnsan onuru ve haysiyeti dokunulmazdır. Devlet bütün kurum ve kuruluşlarıyla insan onur ve haysiyetini korumakla ve saygı göstermekle yükümlüdür. Herkes dil, din, mezhep, inanç, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce ve diğer sebeplerle ayrım gözetilmeksizin hukuk önünde eşittir. Devlet organları ve idare makamlar, bütün eylem ve işlemlerinde hukuk önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.Devlet, her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve ayrımcılığı doğuran şartların ortadan kaldırılmasını sağlamakla yükümlüdür.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özgür Özel'den Erdoğan'a anlamlı hediye: Cumhuriyet Ateşi
Özgür Özel, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek
İYİ Parti Trabzon’da istifalar devam ediyor
Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile bir görüşme gerçekleştirdi
Meclis Başkanı Kurtulmuş bugün DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'ni ziyaret edecek