AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP’nin Can Atalay için TBMM’yi yeniden olağanüstü toplantıya çağırma planına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Güler, TBMM Genel Kurulu'nun gündemine dair yaptığı değerlendirmelerde, "TBMM Genel Kurulu gündemine hakimdir. Bir konu görüşülmüş, müzakere edilmiş ve karara bağlandıktan sonra, aynı konu hakkında ‘Yeniden görüşelim, yeniden karara bağlayalım’ demek mümkün değildir. TBMM gündemine hakim olduğu için ve daha önce de karar verdiği için ikinci bir olağanüstü toplantı talebini normal görmez, normal karşılamaz," ifadelerini kullandı.
YENİ DÖNEMDE YARGI PAKETİ GÜNDEME ALINACAK
Güler, TBMM’nin 1 Ekim tarihinde açılacağını ve Genel Kurulun, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi ile görüşmelere başlayacağını belirtti. Ayrıca, yeni yasama döneminde Adalet Komisyonu’ndan geçen 9. Yargı Paketi’nin de gündeme alınacağını ifade etti. Güler, "Tüketici hakları ve aldatıcı reklam uygulamaları ile ilgili kanun teklifinin de gündeme geleceğini" belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düzenlemeleriyle ilgili kanun teklifinin hazırlıklarının da eylül ayı sonunda tamamlanacağını aktaran Güler, "Yapısal reformlar ve bir yıldır yürürlükte olan Orta Vadeli Program’ı (OVP) destekleyici mahiyette kanun düzenlemelerimizi inşallah ekim ayının ilk haftalarıyla birlikte Meclis Başkanlığımıza sunacağız," dedi.
CHP’NİN AÇIKLAMALARINA ELEŞTİRİ
Güler, CHP’nin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının TBMM’de okunması amacıyla olağanüstü toplantı çağrısına ilişkin de eleştirilerde bulundu. CHP Genel Başkanı ve diğer yetkililerin olağanüstü toplantı ile ilgili açıklamalarını "çok tuhaf ve acayip" olarak nitelendiren Güler, "Demek ki çevrelerinde hukukçu danışman kalmamış, bazı genel başkanlar hukukçu da değil zaten," dedi. AYM’nin 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararının, hukuk zemininde okunacak bir karar olmadığını belirten Güler, "Bu kararı en yetkili, uzman bildikleri kim var ise, anayasacı veya cezacı kim varsa hukuk zemininde net bir şekilde tartışmak gerekir," şeklinde konuştu.
AHMED ŞIK’IN TUTUMU
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın Meclis’teki tavırlarını da eleştiren Güler, Şık’ın kürsüde AYM kararını kendi bakış açısıyla anlatması gerekirken, çok kirli ve saygısız hakaretlerde bulunduğunu ifade etti. Güler, "Tabii o arada biz de itirazlarımızı yaptık ve ara verildi. Aradan sonra Meclis Başkanvekili ile birlikte arka kısımda; bu çirkin, hakaret içeren sözleri hiçbir grup başkanvekili kabul etmediğini ifade etti," dedi. CHP ve DEM Partili grup başkanvekillerinin, Şık ile görüştüklerini ve onun daha saygılı bir dil kullanacağına dair söz aldıklarını aktaran Güler, buna rağmen Şık’ın aynı tavırlarına devam ettiğini kaydetti.
ŞIK’IN SALDIRGAN DAVRANIŞLARI
Güler, Ahmet Şık’ın AKP’lilere saldırdığını iddia ederek, "Şık’ın dirseği DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in yüzüne geldi ve kaşının açılmasına neden oldu," dedi. Güler, muhalefetin yaşanan kavga ile ilgili gerçekleri topluma açıklamadığını öne sürdü. Genel Kuruldaki görüntülerin Meclis’e yakışmadığını vurgulayan Güler, CHP ve diğer milletvekillerinin Meclis’i aynı mevzuda olağanüstü toplantıya yeniden davet edeceğini ifade etti. Ancak içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti.
TBMM BAŞKANLIĞI VE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI TALEBİ
Güler, TBMM Başkanlığı’nın olağanüstü toplantı talebini değerlendireceğini belirterek, "Ancak şunu söyleyeyim; TBMM Genel Kurulu gündemine hakimdir. Daha önce karara bağlanan bir konunun yeniden görüşülmesi söz konusu olamaz," dedi. "Tabii dilekçeyi görmek lazım, arkadaşlarımızın beyanını görmek lazım," ifadesini kullandı. Ayrıca, CHP Genel Başkanı’nın, "Artık görüşmeye gerek yok, müzakereye gerek yok," şeklindeki ifadesini de eleştirerek, "Meclis Başkanına adeta görev verir gibi, AYM’nin boş olan, hukuk zemininde hiçbir geçerliliği olmayan, ‘Kararı oku’ tarzındaki açıklamasını çok nezaketsiz buluyorum. Böyle bir talep olursa, çok komik bir talep olacağını şimdiden söylemek isterim," dedi.
ANAYASANIN GÜNCELLENMESİ GEREKİYOR
Güler, yasama döneminde yeni anayasa çalışmalarının gündemde olması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye’nin sivil, çoğulcu bir anayasaya ihtiyacı var," dedi. Anayasanın, o günün koşullarında yapılmış ve kabul edilmiş olmasına rağmen, güncelliğini yitirdiğini belirtti. "Örneğin, kripto varlıklarla ilgili, ‘gayri maddi varlık’ tanımlaması gibi yeni kavramlarımız var. Önümüzdeki günlerde siber uzay güvenliği, dijital sistemler ve yapay zeka gibi konular gündeme gelecek. Peki, anayasamızın hangi maddesinde bunlar var ki?" diye sordu.
CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ ÜZERİNE
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin toplum tarafından kabul edildiğini belirten Güler, sistemin aksayan yönlerinin olabileceğini kabul etti. "Günümüz koşullarına uygun hale gelmesi ve daha işlevsel bir yapıya kavuşması mümkündür. Ancak anayasamızda ortak noktada buluştuğumuz ilk 4 madde ile ilgili bir tartışma yok," dedi. Diğer anayasa maddelerinin güncellenmesi gerektiğini ifade eden Güler, toplumun her kesiminin anayasa ile ilgili katkı sağlaması gerektiğini belirtti.
AKP KONGRESİ VE DEĞİŞİM
Güler, 2025 yılında AKP’nin olağan kongresinin gerçekleştireceğini ve her kongre döneminde partide yüzde 50-60 aralığında bir değişim yaşandığını belirtti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle değişimlerin yaşanabileceğini altını çizen Güler, "Sistemsel manada aksayan yönleri her zaman yeni bir değişim ve dönüşümle birlikte hayata geçirebiliriz," ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, Türkiye’nin geleceği için önemli adımlar atılmasının gerekliliğine dikkat çekti.