AKP'den sokak köpekleriyle ilgili yeni karar: Belediyeler sahipsiz hayvanlara ötanazi yapabilecek

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, sokak hayvanlarıyla ilgili uzun süredir tartışılan düzenleme hakkında bilgi notu sunmak üzere TBMM'deki beş partinin grup başkanlıklarını ziyaret etti.

AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, sokak köpeklerine yönelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri içeren kanun teklifi ile ilgili bilgi notunu TBMM'de bulunan beş partiye ziyaret ederek iletti. Kanun teklifi yarın TBMM başkanlığına sunulacak. Yenişehirlioğlu, yayınladığı yazılı açıklamada, bilgi notunun önce Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci'ye, ardından AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'e ve geçtiğimiz hafta yapılan MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduğunu belirtti.

Yenişehirlioğlu'nun kanun teklifiyle ilgili sunduğu bilgi notuna göre yapılmak istenen düzenlemeler ise şu şekilde sıralandı,

"-Yakala, kısırlaştır, sal metodundan vazgeçilecek. Yakala, kısırlaştır, tut, sahiplendir modeline geçilecek.

-Öncelikle saldırgan, çeteleşmiş, bulaşıcı veya tedavi edilemeyecek hastalığı olanlar olmak üzere sahipsiz hayvanlar tedricen toplanarak bakımevlerine götürülecek.

-Bakımevi olmayan veya kapasitesi yetersiz olan yerlerde bakımevleri tesis edilecek.

-Saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı olanlara ötanazi uygulanacak.

-Sahiplendirme kampanyaları gerçekleştirecek. Sahiplendirilen hayvanlar kısırlaştırılarak, aşıları yapılarak ve çiplenerek teslim edilecek."

İlgili belediyeler, popülasyon artışının kontrol altına alınamaması, kuduz ve bulaşıcı hastalıkların yayılma riski, ve çeteleşme gibi olumsuz davranışların devam etmesi durumunda, sahipsiz hayvanlara "insani uyutma" işlemi uygulayabilecekler.

"BELEDİYELERE HAPİS CEZASI"

İlgili metinde, barınaklara alınan hayvanlar "belediyenin sorumluluğu" altında tutulacak. Buna göre;

-Hayvanlarını terk eden vatandaşlara para cezası verilecek.

-Kurumların sahiplendiği ya da belediyenin kendi sorumluluğu alanındaki hayvanları başka bir il/belediye sınırına veya ormana terk etmesi durumunda hapis cezası verilecek.

-Yasadışı hayvan üretimi olduğundahapis cezası verilecek.

-Bakanlık; bakımevi kurulumu, rehabilitasyon faaliyetleri ve çalışmalara yönelik yerel yönetim mali destek sağlayacak."

Yerel yönetimlerin bütçelerinden belirli bir pay ayırma zorunluluğunun süresi, 2027 yılının sonuna kadar uzatıldı. Bu süre zarfında, bakanlık ilgili uygulama esaslarını bir Yönetmelik ile belirleyecek.

"6 AYDAN 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI"

Eğer ilgili kişiler görevlerini yerine getirmezlerse, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesi olan "görevi kötüye kullanma suçu" hükümleri uygulanacak. Bu madde, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasını içermektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.