Hükümet, iç siyaset ve güvenlik sorunları arasında yol almaya çalışırken, dış politikada pek de beklenen adımları atamadı. Özellikle Gazze savaşı konusunda ‘arabuluculuk’ rolü başkalarına kaptırılırken, bu kez AB ülkeleriyle sıkıntı yaratacak yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Türkiye, AB’den gelen sığınmacı yardımlarını ‘kontrol’ için yasa çıkarma kararı aldı. Tüm yardımlar tek bir vakfa yönlendirilecek! Bu düzenleme çok tartışılacak.
AKP iktidarı, herkesin şehit haberleri, yerel seçimler ve ekonomik krizle ilgilendiği bir dönemde ilginç sonuçları olabilecek bir adım atmaya karar verdi. Sivil toplum örgütleri üzerinden yapılan yardımlardan rahatsız olan ve kendi gözetimine almak isteyen iktidar, bu konuda tartışmalı bir yasa teklifi hazırladı.
TEK VAKIFTA TOPLANACAK
Yapılacak yasa değişikliği ile AB ülkelerinin sığınmacılar ve mülteciler için gönderdiği yardımlar, tek çatı altında toplanacak. AKP’liler, AB’den gelen yardımların devlet gözetiminde kullanılmasını sağlamak için ‘vakıf’ kurulacağını, tüm yardımların bu vakıf üzerinden projelendirilip, dağıtılmasının sağlanacağı dile getiriyorlar.
VERİ AKIŞI KESİLİR!
Şu anda sığınmacılar ve göçmenlerle ilgili tüm verileri devletin sağladığı, projelerin bu verilere göre yapıldığı, AB ülkelerinin yeni kurulacak vakıf üzerinden yardımları yapmaması durumunda, bu veri akışının kesilebileceği anlatılıyor.
YENİ MADDE
Hazırlanan taslakta, “Göç alanında araştırma ve kapasite geliştirme konularında çalışmalar yürütmek amacıyla Göç İdaresi Başkanlığı tarafından Göç Vakfı kurulur. Vakfın faaliyetleri, malvarlığı, organları, organların oluşumu ve görevleri ile diğer hususlar Vakıf Resmi Senedinde düzenlenir. Vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra Vakfa bırakılmak üzere Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden on milyon Türk lirası Vakfa aktarılır” denildi.
Erdoğan sahaya iniyor: AK Parti'nin İstanbul kampanyasında "konut" detayı
AMAÇ BUDUR!
Gerekçe çok açık; “Vakıf, ülkemiz tarafından oluşturulan kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri destekleyici faaliyetleri yürütecek, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları arasında tecrübe paylaşımında bulunacak, göç alanında eğitim, araştırma ve proje faaliyetleri geliştirecek ve yürütecek, Avrupa Birliği fonlarının sağladığı projeler için uygulayıcı olacaktır.”
YARDIMLAR NASIL GELİYOR?
Bilindiği gibi Avrupa’da yaşanan sığınmacı krizi sonrasında, 2016 yılında Brüksel ve Ankara arasında sığınmacı anlaşması imzalandı. Anlaşma karşılığında Avrupa Birliği, Türkiye’ye 6 milyar Euroluk ödeme yapmayı kabul etti. Avrupa Komisyonu mart ayında 2,4 milyar Euroluk fonun Türkiye’de insani yardıma aktarıldığını açıkladı. Geri kalan 3 milyar Euronun ise 2025’e kadar Ankara’ya ulaştırılması planlanıyor. Şu ana kadar 4,3 milyar Euronun yardım işlerini koordine eden kuruluşlar üzerinde yapılan sözleşmelere bağlandığı kaydedildi.
NE SORUN YAŞANDI?
Birlik, Türkiye’de 19 kurum tarafından yönetilen 64 insani yardım projesini finanse ediyor. Avrupa Birliği, Uluslararası Kızılhaç Dernekleri Federasyonu, Türk Kızılayı ve hükümete bağlı Türk kurumları ile birlikte çalıştığını her fırsatta duyuruyor. Ancak anlaşılan sorun, Avrupa ülkelerinin yaptığı bağımsız yardımlar ile AB’nin hükümet dışında iş birliği yaptığı STK’lar…
TARTIŞMALI DÜZENLEME
İktidarın, Avrupa ülkelerinin yardım gönderdiği ve birlikte proje yaptığı sivil toplum örgütlerinden pek hoşlanmadığı anlaşılıyor. Şimdi tartışılacak olan bu vakfın gelirlerinin nasıl kullanılacağı, projeler için hangi şirketlerle ve STK’larla iş birliği yapılacağı…Umarız bu yaklaşım, AB ülkelerinden gelecek yardımların kesilmesine ve ihtiyaç sahiplerinin mağdur edilmesine neden olmaz…