AKP'li Başkan: Bizi Atatürk kurtarmadı

Rize’de 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtının, yerine ’15 Temmuz Şehitler’ anıtı konulmak üzere kaldırılacağının duyulmasının ardından karar kamuoyunda büyük tepki çekmişti.İŞÇİLER...

Rize’de 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtının, yerine ’15 Temmuz Şehitler’ anıtı konulmak üzere kaldırılacağının duyulmasının ardından karar kamuoyunda büyük tepki çekmişti.

İŞÇİLER ZAFER POZU VERDİ

Geçtiğimiz gün Atatürk’ün heykeli Rize’deki meydandan sökülerek valilik önündeki tören alanına taşındı. Heykeli söken işçilerin, heykeli sökerken çektirdiği fotoğraflar ortaya çıktı. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan kendi sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarda bir işçinin heykel söküldükten sonra zafer pozu verdiği görülüyor. O pozlar sosya medyada "İşte yeni atanız" notuyla paylaşıldı.

'ATATÜRK RİZEYİ KURTARMADI' ÇIKIŞI'

Tartışmalar devam ederken Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap'tan ilginç bir çıkış geldi. Kendisine Atatürk'ün Rize ile ilgili bir sözünü hatırlatan takipçisine yanıt veren Reşat Kasap, "2 Mart 1918 RİZE'NİN KURTULUŞU. ATATÜRK henüz Samsuna çıkmamıştı. Önce öğrenin." diye yazdı.

RİZE NASIL KURTULDU?

Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğunun paylaşılması amacıyla İngiltere ve Fransa, yaptıkları Petrograt Protokolü ile Erzurum, Van ve Bitlis dışında Trabzon’a kadar Doğu Karadeniz kıyılarının Rusya’ya bırakılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Bu antlaşma kapsamında Ruslar ordularıyla hem karadan hem de denizden Karadeniz kıyılarına doğru yola çıktılar. Fazla zorlukla karşılaşmayan Ruslar 6 Mart 1916 tarihinde Rize’yi işgal etti.

17 Ekim 1917 tarihinde Rusya'da gerçekleşen devrimle Çarlık dönemi yıkılıp yerine Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla, aldıkları kararlarla işgal ettikleri devletlerden geri çekilmeye başladılar. 1916 yılında işgal ettikleri Doğu Karadeniz Bölgesini 1918 yılında terk ettiler.  Rusya'nın Rize’den çekildiği tarih olan 02 Mart tarihi de kentin kurtuluşu olarak kutlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Kahramanmaraş'taki Ebrar Sitesi Faciası: Adalet Arayışı Devam Ediyor
Süreyya Karabulut: Otopsi Fotoğraflarına Şüpheyle Yaklaşıyor
Altınbaş Petrol, Zeren Group'a Satıldı: Türkiye Akaryakıt Sektöründe Dev Bir Değişim Başladı
Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakereleri Almatı’da yapılacağı açıklandı
CHP'li Türker Ateş açıkladı: Kartla devlete yapılan ödemeler üçe katladı