AKP'li Metiner: "Cumhuriyetin nitelikleri, milletin iradesi doğrultusunda yeniden yazılmalıdır"

Mehmet Metiner, Cumhuriyetin niteliklerinin millet iradesine göre özgürlükçü bir anlayışla yeniden yazılması gerektiğini savunuyor.

Eski AKP Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, laik bir partinin iktidara gelmesi durumunda Türkiye’nin eski uygulamalarına dönüş yapma olasılığını sorgulayarak, "Cumhuriyetin değiştirilmezlik ilkesi yerindedir. Ancak Cumhuriyetin nitelikleri, milletin iradesi doğrultusunda özgürlükçü bir anlayışla yeniden yazılmalıdır," dedi.

Metiner, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerini tartışmaya açarak, TBMM'deki milletvekillerinin çoğunluğunun Cumhuriyet yönetimindeki bazı niteliklerin değiştirilmesi ve yerine yeni unsurlar konulması teklifinde bulunmaları durumunda ne olacağını sordu. Bu değişikliklerin referanduma götürülmesi halinde millet tarafından onaylanıp onaylanmayacağını da vurguladı.

Kişisel görüşünü paylaşan Metiner, Cumhuriyetin, milli marş, resmi dil, bayrak ve ülkenin bölünmez bütünlüğü şartıyla korunması gerektiğini, diğer maddelerin demokratik ve özgürlükçü bir anlayışla yeniden yazılabileceğini belirtti. Ayrıca, başkent Ankara'nın değiştirilmesinin teklif edilemez maddeler arasında olmaması gerektiğini, fakat ilerideki şartlara göre bu durumun gözden geçirilebileceğini ifade etti.

Metiner'in yazısında vurguladığı bir diğer nokta, "millet iradesi" doğrultusunda bir değişim gerçekleştiğinde, bu durumun "kurucu irade" adına bir darbe yapmayı meşru gören bir anlayışla karşılanıp karşılanmayacağıydı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.