AKP'li Pendik Belediye Başkanı'ndan 'milyarlık' saray yavrusu

Pendik Belediyesi’nin yeni belediye binası için maliyetin 2025'te 1 milyar TL’ye ulaşması, kamuoyunda tartışmalara yol açtı.

Kamuda tasarruf önlemlerine dair tartışmalar sürerken, İstanbul'daki Pendik Belediyesi'nin inşaatını üstlendiği yeni belediye binasının maliyetinin 2025 yılında 1 milyar TL olacağı açıklandı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Pendik Belediyesi, 2021 yılından bu yana belediye binası için üç ayrı ihale gerçekleştirdi. 2021'deki ilk ihale, 136 milyon 250 bin TL bedelle yapıldı. 2023’te ise 289 milyon TL’lik ikinci bir ihale gerçekleştirildi. 10 Ekim 2024’te yapılan üçüncü ihalenin sonuçları henüz açıklanmadı.

2025'TE TAMAMLANACAK  


Belediye binasının maliyetinin 1 milyar TL olmasına tepki gösteren Pendik Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Avukat Onur Uğurdan, "Yeni belediye binasının yapım süreci ve maliyetleri tam anlamıyla bir skandaldır. İlk ihale 2021 yılında 136 milyon 250 bin TL bedelle ‘anahtar teslim götürü bedel’ olarak gerçekleştirildi, ancak yüklenici firmanın işi tamamlayamaması nedeniyle proje feshedildi. Ardından aynı proje, belediyenin iştiraki olan Penyapsan’a 289 milyon TL’ye verildi. Ancak bu da yeterli olmamış olacak ki Performans Programı’nda binanın tamamlanma hedefi 2025 olarak belirlendi ve toplam maliyetin 1 milyar TL olacağı ifade edildi" dedi.

"PROJEDE ŞEFFAFLIK VE HESAP VEREBİLİRLİKTEN ESER YOK"


Uğurdan, "Bu maliyet artışı ve projenin sürekli ertelenmesi, kamu kaynaklarının nasıl israf edildiğinin açık bir göstergesidir" şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşın vergileriyle finanse edilen bu projede şeffaflık ve hesap verebilirlikten eser yoktur. Maliyetlerin neredeyse on katına çıkması, belediyenin finansal yönetimindeki ciddi zafiyetleri ortaya koymaktadır. Pendik gibi sosyo-ekonomik seviyesi düşük, nüfusu yüksek bir ilçe için böyle bir saray inşa etmek, açık ve net bir israf belediyeciliği örneğidir. Özellikle emeklilerimiz ve öğrencilerimiz için pek çok faydalı yatırım yapılabilecekken bu kadar büyük bir bütçenin binaya harcanması, halktan kopukluğun en büyük göstergesidir. Gerçi bu halktan kopukluğu son yerel seçim çalışmalarında da açıkça gördük. Pendik’te pazarlara bile inemediler, halkla bir araya gelmekten kaçındılar. Dolayısıyla, biz bu sözde itibardan tasarruf olmaz anlayışına karşıyız."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.