AKP'nin kurdurduğu parti barajı geçemedi

Bulgaristan'da yapılan seçimlerin sonucu belli oldu. Seçimlerde merkez sağ parti GERB yüzde 32.5 oyla seçimi kazanırken, iktidardaki Sosyalist Parti'nin oyu yüzde 26.8'de kaldı.Ağırlığını Türklerin oluşturduğu Haklar ve Özgürlükler...

Bulgaristan'da yapılan seçimlerin sonucu belli oldu. Seçimlerde merkez sağ parti GERB yüzde 32.5 oyla seçimi kazanırken, iktidardaki Sosyalist Parti'nin oyu yüzde 26.8'de kaldı.

Ağırlığını Türklerin oluşturduğu Haklar ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise yüzde 8.9 oy alarak üçüncü parti oldu. AKP desteğiyle kurulan DOST ise yüzde  2.8'de kaldı ve yüzde 4'lük seçim barajını geçemedi.

HÖH Bulgaristan Türklerinin köklü bir partisi. HÖH katıldığı seçimlerde bazen ikinci parti olacak kadar oy alma başarısı görtermiş bir siyasi hareket olarak tanınıyor. AKP iktidarı, laik ve cumhuriyetçi çizgisiyle bilinen HÖH'den rahatsız oluyor ve  bu partiye müdahale ediyordu. HÖH'ü etkisi altına alamayan AKP, Türkiye'de göçmenlerin etkisini de kullanarak, sonunda bu partiyi bölerek dinci bir oluşumun kurulmasına yol açtı. 

AKP'nin bu tutumu Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına aykırı bulunurken, Bugaristan ve diğer Avrupa ülkelerinde de büyük tepki çekiyor. AKP'nin izlediği mezhepçi dış politika, söz konusu ülkelerdeki Türkleri de zor duruma düşürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Kirby: Hamas'ın 6 Haftalık Ateşkes Önerisi Değerlendirildi
Fransa, Refah'a yönelik askeri müdahaleyi "savaş suçu" olarak tanımladı
Madonna, Copacabana Plajı'nda muhteşem bir gösteriye imza attı: 1.5 milyon kişi konser alanındaydı
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı, Refah'a saldırı çağrısı yaptı
Kenya'daki sel felaketinde ölü sayısı 228'e çıktı