Bir bakanla yaptığı 13 bin okunan haberin 27 bin kez paylaşılmasının öyküsünü anlatan Zeyrek, yine bir AKP'li vekilin tweetlerini paylaşan hesapları incelediğinde enterasan bir tabloyla karşılaştığını dile getirdi.
Zeyrek’in yazısının ilgili bölümü şöyle:
Hürriyet’te çalışırken bir bakanla röportaj yapmıştım. Röportajın Twitter’da tam 27 bin kez paylaştığını görünce şok oldum. İnternet editörünü aradım ve “bu röportaj ne kadar okundu?” diye sordum.
Sadece 13 bin kez okunmuştu. Oysa bizim ortalamamız 100 bin ile 750 bin okunma arasındaydı. Peki sadece Twitter’da 27 bin kişinin paylaştığı bir röportaj nasıl sadece 13 bin kez tıklanırdı?
İnternet editörümüz “robot hesaplarla paylaşılmıştır” dedi.
Bakanın danışmanını aradım ve aramızda şöyle bir diyalog geçti:
–“Twitter’daki paylaşım sayısında sizin bir rolünüz var mı?”
–“Evet biz yaptık.”
–“Nasıl yaptınız?”
–“O da bizim sırrımız olsun.”
O günden sonra sosyal medyadaki kullanıcılara, çok paylaşılan mesajlara daha dikkatli bakmaya başladım. Birgün sosyal medyada çok aktif olan bir AK Parti Milletvekilinin (Şu anda dışlanmış ve muhalif kanatta yer alıyor) twitlerini RT eden hesapları inceledim. Gördüğüm manzara gerçekten enteresandı. Kapı komşum olduğu için iyi tanıdığım, saygı duyduğum gerçek bir muhafazakar olan milletvekilinin twitlerini RT eden hesaplarda kullanılan profil fotoğrafları hep güzel, çekici kadınlara aitti. Üstelik hesaplarının açıldığı tarih, hesap isimleri, takipleşmeler neredeyse hep ortaktı. Konuya dair yazı yazınca komşumla biraz aramız açıldı ama bu tür hesapları kullanan merkezlerle ilgili son çıkışlarına bakarak söylüyorum, artık o da bana hak veriyordur.
***
İşin en üzücü tarafı, sosyal medya platformlarında troller, robotlar ve onları yönetenler normal kullanıcılardan daha aktif ve o platformları onlar yönlendiriyor.
Bu konularda mürekkep yalamış, akademik süreçlere dahil olmuş biri olarak söylüyorum:
Siz siz olun sosyal medyayı fazla ciddiye alıp psikolojinizi bozmayın.