AKP’nin Zafer Havalimanı’ndaki zarar karnesi çıktı! Bütçeden tam 170 Milyon TL çıkacak

Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen ve yüksek maliyeti nedeniyle bütçede büyük bir açık yaratan Zafer Havalimanı, 2024’ün ilk 8 ayında da garanti edilen yolcu sayısına ulaşamadı. Hazine bütçesinden sürekli zarar eden havalimanı için toplamda 170 milyon Euro’luk bir ödeme yapılması öngörülüyor.

Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen ve müteahhit firmaya verilen hayali yolcu garantisi nedeniyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bütçesinde büyük bir açık oluşturan Zafer Havalimanı, zarar etmeye devam ediyor. AKP’nin Zafer Havalimanı’ndaki finansal zararı, bütçede önemli bir yük oluşturmaya devam ediyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın DHMİ raporlarını açıkladı. Rapora göre, Zafer Havalimanı’nda vaat edilen giden yolcu sayısı 878.488 iken, gerçekleşen yolcu sayısı sadece 22.404 oldu ve hata oranı yüzde 97,45 olarak belirlendi.

Hazine, şirkete yapacağı garanti ödemesi olarak 4.529.658 Euro ödeyecek, bu da güncel kurla yaklaşık 170 milyon TL’ye eşdeğer. Zafer Havalimanı’nın yapım maliyeti 50 milyon Euro olarak belirlenmişti ve 2012-2024 (8 ay) döneminde şirkete yapılan garanti ödemesi 70 milyon 898 bin Euro oldu.

Havalimanının kamuya devredilme tarihi 2044 olduğundan, önümüzdeki yıllarda da bütçeden önemli miktarda para akıtmaya devam edecek. 2044 yılına kadar şirkete yapılacak toplam garanti ödemesi ise 208 milyon Euro olarak öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.