Yaşam görüşleri ve kültürel tercihlerin, biyolojik ve psikolojik açıdan bir kişinin özelliklerini yansıttığı bilinmektedir. Yakın tarihli bir araştırma, edebi zevklerin fiziksel görünüş gibi kalıtsal olabileceğini, siyasi inançların ise tarihsel olayları yorumlama biçimimizi etkilediğini gösteriyor.
Almanya'daki çeşitli üniversitelerden araştırmacılar, insanların favori film türlerinin duygusal süreçlerle olan bağlantısını inceledi. Çalışmada, farklı film türlerini seven bireylerde beyin aktivitelerinin farklı olduğu ortaya çıktı.
Deneyde 257 katılımcıya, korku ve öfke içeren yüz görüntüleri ile geometrik şekiller gösterildi ve bu görüntülere beyin tepkileri fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ile kaydedildi. Araştırmacılar özellikle, tehdit karşısında devreye giren amigdala ve ödül merkezi olarak bilinen nükleus accumbens bölgesine odaklandı. Ayrıca katılımcılar, favori film türleri ve filmleri hakkında bilgi verdiler.
Çalışmada, aksiyon filmi sevenlerin sinir sistemini uyarılmanın daha zor olduğu varsayılmıştı. Ancak aksiyon ve komedi severlerin, beyinlerinin her iki bölgesinde de en güçlü tepkileri verdiği gözlendi. Öte yandan, gerilim ve belgesel izleyicileri duygusal uyaranlara daha zayıf tepkiler gösterdi. İlginç bir şekilde, aksiyon ve komedi filmlerini tercih edenlerin korku ve öfke ifadelerine benzer beyin tepkileri verdiği; aksiyonun olumsuz, komedinin ise olumlu duygular uyandırdığı saptandı.
Bu bulgular, duygulara karşı hassas olan kişilerin, yoğun duygusal uyaranlar içeren filmleri tercih ettiğini; duygusal uyaranlara daha az duyarlı bireylerin ise bilişsel olarak daha uyarıcı olan polisiye ve belgeselleri seçtiklerini ortaya koydu.
Araştırmacılar, gelecekteki çalışmalarda beyinlerin duygusal uyaranlara verdiği tepkilerdeki bireysel farklılıkların incelenmesi ve belirli film türlerinin düzenli izlenmesinin beyinde kalıcı bir aktivite değişikliği yaratıp yaratmadığının araştırılması gerektiğini belirtti.