Alabama Yüksek Mahkemesi'nin dondurulmuş embriyoları insan olarak kabul edip, yok edilme eyleminin cezai yaptırıma tabi olabileceğine dair aldığı karar, üreme hakları alanında tartışmalara yol açtı. Bu karar, IVF tedavisi ve embriyo üzerindeki yasal düzenlemeler konusunda geniş çaplı etkileri olabileceği endişesiyle karşılandı.
Alabama Yüksek Mahkemesi, dondurulmuş embriyoların insan olarak kabul edilmesi ve yok edilmelerinin sorumlularının cezalandırılabileceği kararını verdi. Bu karar, üreme hakları savunucuları tarafından IVF tedavisini tehlikeye atabileceği ve yüz binlerce hastayı etkileyebileceği endişesiyle karşılandı.
Üreme hakları grubu Pregnancy Justice'e göre, bu kararın, en az 11 eyalette döllenmenin başlangıcını kişilik olarak tanımlayan yasalara yol açtığı belirtildi. ABD eyaletleri, 2024 seçimleri öncesinde kürtaj ve üremeyle ilgili ek kısıtlamaları ele alıyor.
ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj ilacına erişimin sınırlanıp sınırlanmayacağına karar verecek. Bu, 2022'de Roe v. Wade davasının bozulmasından bu yana ilk kez olacak.
Alabama'daki davada, dondurulmuş embriyoları yanlışlıkla düşüren ve yok eden bir hastanın cinayetten sorumlu tutulup tutulamayacağı tartışıldı. Mahkeme, doğmamış embriyoların 'çocuk' olduğuna ve döllenmiş yumurtaların bebeklerle aynı korumaya sahip olduğuna karar verdi.
Kürtaj karşıtı organizatörler ve milletvekilleri, embriyoların yok edilmesini yasadışı hale getirmeye çalıştılar, ancak bu yönde bir karar alınmadı.
Kararın, sağlık hizmeti sağlayıcılarını embriyoların güvenliğini tehlikeye atacak şekilde etkileyebileceği ve IVF tedavisini daha pahalı hale getirebileceği endişesi taşıyan savunucular bulunuyor. Mahkeme sonucunda embriyoların hangi amaçla imha edilebileceği net değil.