Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde daire satın alan bir grup ev sahibi, apartmanda meydana gelen çatlaklar, dökülmeler ve su sızıntıları gibi sorunlar nedeniyle müteahhit firmaya dava açtı.

İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde daire satın alan bir grup ev sahibi, apartmanda meydana gelen çatlaklar, dökülmeler ve su sızıntıları gibi sorunlar nedeniyle müteahhit firmaya dava açtı. Mahkeme, bu şikayetler doğrultusunda firmayı 420 bin TL tazminat ödemeye mahkûm etti.

Ev sahipleri, binada yaşanan yapısal sorunlar üzerine müteahhitle iletişime geçerek sorunların giderilmesini talep etti. Ancak müteahhit firmadan olumlu bir yanıt alamayınca noterden ihtarname çektiler. Bunun sonucunda, İzmir 1. Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak zararın karşılanmasını istediler.

Dava sürecinde, müteahhit firma savunma yaparak, ev sahiplerinin daireleri inşaat tamamlanmadan teslim aldıklarını ve 5 yıllık zaman aşımının geçtiğini öne sürdü. Ayrıca, binadaki çatlak ve bozulmaların ev sahiplerinin yaptığı hatalı müdahalelerden kaynaklandığını iddia etti. Firma, balkonlara yapılan doğramaların ve periyodik bakım eksikliklerinin bu sorunlara neden olduğunu savundu.

Mahkeme tarafından atanan bilirkişiler ise binada yaptıkları incelemeler sonucunda çeşitli bölgelerde çatlama, kabarma ve dökülmelerin olduğunu tespit etti. Deformasyonların çatı izolasyonu ve dış cephe uygulamalarındaki hatalardan kaynaklandığı sonucuna varıldı. Ayrıca, balkonlarda su tahliyesini sağlayacak eğim verilmediği ve rögarların yetersiz olduğu da ortaya çıktı.

Mahkeme, müteahhit firmanın gerekli özeni göstermeden gizli ayıplarla işi teslim ettiğine karar verdi. Bu nedenle firma, eksik ve ayıplı işlerin giderimi için ev sahiplerine toplamda 420 bin TL tazminat ödemek zorunda kaldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.