Alışverişde fiş ve fatura ihmaline yüksek cezalar geliyor

Alışverişlerde fiş ve fatura alma/verme ihmali, tüketiciler ve işletmelere büyük cezalar getiriyor. Yeni düzenlemeye göre, belge alınmaması veya verilmemesi halinde 5 bin TL ceza kesilebilecek, tekrarlanan ihlallerde bu rakam 600 bin TL’ye kadar çıkabilecek. Belge disiplinini artırmayı amaçlıyor.

Alışverişlerde fiş ve fatura alma veya verme konusunda ihmalkar davranan tüketiciler ve işletmelere yüksek cezalar getiriliyor. 5 TL'lik bir alışveriş bile 600 bin TL'ye varan cezalara neden olabilecek. Yeni mevzuat, belge alışverişi konusunda ciddi yaptırımlar öngörüyor.

Kanuna göre, belge alınmaz veya verilmezse 5 bin TL'lik özel usulsüzlük cezası kesilebilecek. Ancak belge düzenlenmesi gereken beş iş günü içinde idareye yapılan bildirimler cezanın uygulanmamasını sağlayabilecek. İşletmeler için ise, her düzenlenmeyen belge başına en az 10 bin TL ceza öngörülüyor ve bu cezalar tekrarlanan ihlallerle artıyor. Aynı takvim yılı içinde birden fazla tespit yapılması, cezaların katlanarak artmasına yol açacak. İlk ihlalde 10 bin TL, ikinci ihlalde 20 bin TL, daha sonraki ihlallerde ise 100 bin TL'ye kadar cezalar uygulanabilir.

Örneğin, bir market sahibi 5 TL'lik bir alışveriş için geçersiz bir belge düzenlerse ve bu durum altıncı kez tespit edilirse, uygulanacak ceza 600 bin TL'ye kadar çıkabilir. Bu düzenleme, belge düzenleme konusunda daha disiplinli bir sistem oluşturmayı hedefliyor ve usulsüz belge işlemlerini ciddi bir maliyet unsuru haline getiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.