Alkolde Temmuz 2024 zamm| Rakı, şarap ve biraya zam geldi! (Güncel rakı ve şarap fiyatları)

Üretici fiyatlarındaki artışın ardından Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verileriyle birlikte bira, şarap ve rakı gibi alkollü içeceklerin ÖTV tutarlarına zam geldiği bildirildi. Bu durum, alkollü içeceklerdeki ilk fiyat artışı olarak dikkat çekiyor.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) artışına bağlı olarak akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarları yeniden belirlendi. Alkollü içkiler ve tütün mamulleri için ÖTV tutarlarında %19,49'luk bir artış yapıldı. Yüksek alkollü içkiler için ise her litre başına düşen alkol derecesi başına 2,06 lira ÖTV artışı uygulandı. Bu değişikliklerin ardından alkollü içeceklerde zam haberleri yayıldı.

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Süryani şaraplarına zam yapıldığını sosyal medya hesabından duyurdu. Dündar, "Zam yağmuru başladı" ifadelerini kullanarak, grubun en pahalı şarabının fiyatının 2.125 TL'ye yükseldiğini, en ucuzunun ise 275 TL olduğunu belirtti.

RAKI NE KADAR?

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, 70'lik rakı için yapılan vergi artışlarını detaylandırarak, ÖTV'nin 334,72 TL'den 399,96 TL'ye, KDV'nin 116,50 TL'den 142,21 TL'ye yükseldiğini ve toplam vergi tutarının da 451,22 TL'den 542,17 TL'ye çıktığını hesapladı. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, 70'lik rakının fiyatının 853 TL'ye yükseldiğini belirtti.

Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, Dr. Bingöl'ün hesaplamasını alıntılayarak, "70'lik rakıya 78 TL zam yapıldığını söylemek doğru olur. Muhtemelen bu zamla birlikte perakende satış fiyatlarında 90-100 TL arasında bir artış olacak" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.