Allianz Trade 2024 Raporu: Küresel Ekonomik Büyüme Yavaşladı, İflas Tahminleri Yükseldi

Allianz Trade'in 2024 ilk yarıyıl raporuna göre, küresel ekonomik büyüme yavaşladı, Euro Bölgesi'nde imalat sektörü arz fazlası ve düşük talep sorunlarıyla karşı karşıya. İflas tahminleri yüzde 10'a yükseldi, ABD ve Euro Bölgesi'nde resesyon riski sürüyor.

Allianz Trade'in 2024 yılı ilk yarıyıl raporunda, küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı, Euro Bölgesi'nde imalat sektöründe arz fazlası ve düşük talep sorunları yaşandığı belirtildi. İflas tahminleri yüzde 10'a yükselirken, ABD ve Euro Bölgesi'nde resesyon riski devam ediyor. Rapora göre, 2024 yılı fırsatlar ve zorluklarla dolu bir dönem olacak.

Allianz Trade'in 2024 yılı ilk yarıyıl ekonomik görünüm raporunda, küresel ekonomik durumun yavaşladığı ve Euro Bölgesi'nde imalat sektöründe arz fazlası ve düşük talep olduğu belirtiliyor. Raporda, iflas tahminlerinin yüzde 10'a yükseldiği ve 2024'te iflasların artış göstermesi bekleniyor. 2025'te ise yüksek seviyelerde istikrar bekleniyor.

Euro Bölgesi'nde resesyon riski devam ederken, ABD'de işgücü piyasasındaki rahatlama riski artırıyor. Küresel GSYH büyümesinin 2024-2025 döneminde yüzde 2,8 olması, ABD'de yüzde 1,7'ye düşmesi ve Euro Bölgesi'nde 2025'te potansiyel orana erişmesi öngörülüyor. Çin'de ise büyümedeki yavaşlamanın 2025'te yüzde 4,3 seviyesinde kalacağı tahmin ediliyor.

Enflasyonun yavaşlaması "altın madalyanın ardında sınırları zorlamak" olarak tanımlanıyor. ABD’de hizmet enflasyonunun yavaşlaması, Fed'in faiz indirimlerini Aralık ayına ertelemesine neden olmuş. Avrupa Merkez Bankası'nın Eylül ayında bir faiz indirimi yapması beklenirken, 2025'te gevşeme döngüsüne devam etmek için Fed'i bekleyeceği belirtiliyor. Gelişmekte olan piyasalarda merkez bankalarının ise Fed'in faiz indirimlerini ötelemesinin ardından ölçülü gevşeme modunda kalmaya devam ettiği ifade ediliyor.

Raporda, 2024’ün Süper Seçim Yılı olması nedeniyle belirsizliklerin arttığı ve aşağı yönlü risklerin bulunduğu vurgulanıyor. Mali sapmalar ve artan jeopolitik risklerin küresel büyümeyi -1,5 puan ve enflasyonu +1 puan etkileyeceği, bunun da faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasına yol açacağı belirtiliyor.

Yatırım döngüsünün 2025’in başlarına ertelendiği ve sonrasında mali ve parasal koşullardaki gevşemenin desteğiyle yeniden canlanacağı öngörülüyor. Ancak şirketlerin jeopolitik belirsizlikler nedeniyle büyük yatırım kararlarını erteleyebileceği tahmin ediliyor. Genel olarak, 2024 yılı fırsatlar ve zorluklarla dolu bir yıl olarak değerlendiriliyor ve stratejilerin bu dinamiklere göre şekillendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.