Alman Ekonomisi Resesyonla Karşı Karşıya: Alman Ekonomisinde Toparlanma Beklenmiyor!

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’nın yayımladığı raporda, düşen enflasyon ve artan ücretlere rağmen tüketici duyarlılığının kötüleştiği ve ekonomik toparlanmanın yıl sonuna kadar beklenmediği vurgulandı. Üçüncü çeyrekte resesyon riski gündemde.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, ülke ekonomisinin mevcut durumu hakkında önemli veriler içeren aylık raporunu yayımladı. Raporda, enflasyonun düşmesi ve ücretlerdeki artışlarla satın alma gücünde gözle görülür bir yükseliş olmasına rağmen tüketici duyarlılığının olumsuz yönde ilerlediği belirtildi. Ekonomik toparlanmanın ise yıl sonuna kadar gerçekleşmesinin beklenmediği açıklandı.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde de ekonomide durgunluğun sürdüğü ifade edilen raporda, azalan sipariş defterlerinin özellikle ihracat odaklı sanayiyi olumsuz etkilediği vurgulandı. Almanya'nın sanayi sektöründe siparişlerde genel bir zayıflama gözlemlendi ve bu durum büyüme potansiyelini kısıtladı.

Avrupa Futbol Şampiyonası Ekonomiye Canlılık Katamadı

Raporda, Almanya’da 14 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nın tüketime kayda değer bir ivme kazandıramadığı belirtildi. Şampiyona sırasında ekonomide beklenen harcama artışının gerçekleşmediği ve istihdamla ilgili endişelerin, tüketici güvenini zayıflattığı ifade edildi. Reel ücretlerdeki artış bile tüketici duyarlılığı üzerinde olumlu bir etki yaratamadı.

RESESYON RISKI VE KÜÇÜLME BEKLENTISI

Almanya ekonomisi, ikinci çeyrekte azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçülmüş durumda. Alman Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte daha düşük bir büyüme beklentisi içindeyken, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) de bu dönemde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'da (GSYH) daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor. Üçüncü çeyrekte ekonominin küçülmesi halinde Almanya, teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, ardışık iki çeyrekte GSYH'de küçülme olarak tanımlanıyor.

Almanya, 2009'dan bu yana ilk kez 2020 yılında salgının etkisiyle resesyon yaşamıştı. Alman hükümeti bu yıl ekonomide yüzde 0,3 oranında büyüme öngörse de, Ifo’nun tahminlerine göre bu oran daha da düşebilir. 2024 için ise Ifo, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle büyüme tahminini yüzde 0,4'ten sıfıra çekmiş durumda.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.