Alman Katolik Kilisesi, eşcinsellerin kilisede görev almasını onayladı

Alman Katolik Kilisesi'nin kurduğu Ortak Yol Kurulu, kadınların ve eşcinsellerin kilisede görev almalarını kapsayan önergeleri onayladı.

Kilisenin cinsel etiği ile ilgili önerge ise kabul edilmedi.

Gazete Duvar'dan Yunus Ülger'in haberine göre, Alman Katolik Kilisesi'nin kiliselerinde son yıllarda gerçekleşen cinsel saldırılar hakkında hazırlanan raporlar üzerine 2019'da oluşturduğu Ortak Yol Kurulu (Synodaler Weg) dördüncü toplantısını geçtiğimiz günlerde Frankturt'ta yaptı.

İki yıl görev yapmak üzere oluşturulan, başpiskoposlar, rahipler ve diğer kilise temsilcilerinden oluşan 230 üyeli kurulun gündeminde kadınların kilisede rolü, eşcinselliğin yeniden değerlendirilmesi ile Katolik Kilisesi'nin cinsel etiği vardı. Ortak Yol Kurulu'nda, kadınların kilisede görev almaları ile eşcinselliğin yeniden değerlendirilmesi önergeleri büyük çoğunlukla kabul edildi. Eşcinsellik ile ilgili önerge, eşcinsellerin kilisede görev almaları, dolayısıyla işten atılmamaları ve dışlanmamaları konularını içeriyor. 

Önergeleri Vatikan'ında onaylaması gerekiyor

Kabul edilen iki önergenin Vatikan'da da onaylanması gerekiyor. Alman Başpiskoposlar Birliği Başkanı Georg Baetzing, önergeler için Roma'ya gittiğini ve kilisenin geleceğinin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Alman Katolikleri Merkez Konseyi Başkanı İrme Stetter ise Ortak Yol Kurulu'nda alınan kararları "başarı" olarak adlandırırken, kiliseler için bir danışma kurulu oluşturulması, kadınlara kiliselerde daha çok görev verilmesi ve eşcinsellerin kilisede çalışması kararlarını büyük adımlar olarak nitelendirdi.

Geçen yıl 360 bin kişi üyelikten ayrıldı

Alman Başpiskoposlar Birliği'nin verilerine göre geçen yıl 360 bin kişi üyelikten ayrıldı. Bir önceki yıl 220 bin kişi üyelikten ayrılmıştı. 2012'de 118 bin kişi Katolik Kilisesi'ni terk etmişken, ayrılan üye sayısı her yıl artarak devam etti. 1990'da insanların yüzde 72'si kiliseye üye iken, şu anda bu oran yüzde 50'nin altına kadar düşmüş bulunuyor. Katolik Kilisesi'nin hesaplamasına göre 2060'da üye sayı yüzde 30'a kadar düşecek. 2020'de 220 bin dolayında üye kaybeden Protestan Kilisesi, geçen yıl 280 bin dolayında üye kaybetti. 

"İnsanlar, kiliseye üye olmak için sebep görmüyorlar"

Din sosyolojisi uzmanı Detlef Porlack, kiliselerin üye kaybının süreceğini vurgulayarak, "Gidenleri geri kazanmak zor. Artık insanlar, bir kiliseye üye olmak için sebep görmüyorlar" diye konuştu. Kuzey Vestfalya Kamu Yayın Kuruluşu WDR'in teologu Theo Dierkes, kiliselerin 1,3 milyon çalışanı olduğunu belirterek, üye kayıplarının bu insanların işlerini kaybetmelerine yol açacağını söylüyor. Almanya'da kiliselerin anaokulundan liseye kadar okulları, hastaneleri, yardım ve danışmaları kuruluşları var.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Papa Francis: Katolik Kilisesi eşcinsel çiftleri kutsamaya açık
Dünya yüzme şampiyonasında trans yüzücülere ilk kez ayrı kategori açılıyor
İktidar, LGBTİ+ derneklerini kapatmaya hazırlanıyor
Fatih Altaylı: Gökkuşağı ve sözde ahlak
9. Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlar serbest