Alman otomobil parça üreticisi ZF Friedrichshafen, 110. yılını kutlamasına rağmen Avrupa Birliği'nin sıkı düzenlemeleri ve yüksek ekonomik maliyetlerle mücadele etmek için üretim stratejisinde köklü değişiklikler yapma kararı aldı. Şirket, Almanya’daki üretimini Türkiye’ye kaydırarak maliyetleri düşürmeyi ve verimliliği artırmayı planlıyor.
Alman otomobil parça üreticisi ZF Friedrichshafen, 110. yılını kutlamasına rağmen Avrupa Birliği’nin sıkı düzenlemeleri ve yüksek ekonomik maliyetlerle başa çıkmak amacıyla üretim stratejisinde önemli değişiklikler yapma yoluna gidiyor. Şirketin dünya genelinde 31 ülkede birçok tesisi bulunmasına rağmen, önümüzdeki dönemde üretim faaliyetlerini Almanya’dan Türkiye’ye taşıma planları yapıldığı belirtiliyor.
Geleneksel şanzıman üreticisi olan ZF, günümüzde artan elektrikli araçların piyasaya sürülmesiyle birlikte şanzıman talebinde bir düşüş yaşandığını gözlemliyor. Bu durum, şirketin yeni yatırımlarını ertelemesine ve mevcut üretim kapasitesini optimize etme gereksinimini doğurmuş durumda.
Almanya'da 54 bin çalışanı bulunan ZF Friedrichshafen, tasarruf tedbirleri kapsamında 12 bin çalışanının iş güvencesine yönelik endişelerini dile getiriyor. Şirket yetkilileri, Türkiye'ye üretim taşıma kararının operasyonel verimlilik ve maliyet avantajı sağlamak amacıyla alındığını belirtiyor.
AB bürokrasisinin, ZF gibi büyük ölçekli şirketlerin üretim stratejileri üzerinde belirgin bir etki yarattığı açıkça görülüyor. Şirket yetkilileri, bu faktörlerin bir araya gelerek Türkiye'de üretim yatırımlarını teşvik ettiğini ifade ediyor.