Almanya, 2024 yılının ilk yarısında 80 binden fazla yabancıya çalışma vizesi verdi, ancak işveren örgütleri bu sayının ülkenin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamadığını savunuyor. İş gücü göçünü teşvik etmek için daha etkili bir "karşılama kültürü" ve vize sürecinde iyileştirmeler yapılması çağrısında bulunuluyor.
Almanya, 2024 yılının ilk yarısında 80 binden fazla yabancıya çalışma vizesi verdi. Bu kişilerin yaklaşık yarısı vasıflı işçilerden oluştu. Geçen yıl aynı dönemde vasıflı işçilere verilen vize sayısı 37 bindi. 2023 yılı boyunca ise toplamda 157 binden fazla çalışma vizesi verildi ve bunların 79 bini vasıflı işçilere aitti.
Ancak işveren örgütleri, verilen vize sayısının iş gücü ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu belirtiyor. Almanya'daki işverenler, nitelikli iş gücü eksikliği nedeniyle ülkeye iş gücü göçünü teşvik eden yeni bir "karşılama kültürü" oluşturulması çağrısında bulunuyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Başkanı Peter Adrian, yabancı işçilere Almanya'da hoş geldiniz mesajı verilmesi gerektiğini vurguladı ve vize süreci, konut ve çocuk bakımı gibi sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Alman Endüstri Birlikleri Başkanı Siegfried Russwurm da nitelikli iş gücü göçü konusunda iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Konukseverlik kültürünün büyükelçiliklerden başlaması gerektiğini ve Almanca bilmeden bazı işlemlerin yapılabilmesini önerdi.
2020 yılında yürürlüğe giren Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası çerçevesinde, "AB Mavi Kartı" ve vasıflı işçiler için bazı kolaylıklar getirilmişti. Ayrıca, 1 Haziran'da uygulamaya konulan "Fırsat Kartı" ile iş gücü göçü teşvik ediliyor. Fırsat Kartı ile şu ana kadar 200 kadar göçmen Almanya'ya geldi. Bu kartı alabilmek için en az iki yıllık mesleki eğitim veya üniversite diploması ile birlikte Almanca veya İngilizce dil becerisi gerekmekte. Fırsat Kartı sahiplerine bir yıl süre tanınarak Almanya'da kalıcı bir iş arama imkanı sağlanıyor. Ayrıca, kalifiye işçiler Mart ayından itibaren denklik olmadan Almanya'ya gelip çalışabiliyorlar; ancak yıllık brüt maaşlarının en az 40 bin 770 euro olması gerekiyor. Toplu sözleşme kapsamında çalışanlar içinse toplu sözleşmeye uygun ücretlendirme yeterli kabul ediliyor.