Almanya Başbakanı Scholz'dan Erdoğan'ın canını sıkan yanıt!

BM’nin 79. Genel Kurulu için New York’a giden Erdoğan, Türkevi’nde Almanya Başbakanı Scholz ile görüştü. Görüşmeye, "vize ve Türk kaçaklar“ konuları damga vurdu. Erdoğan, vize serbestisi ile işlemlerde kolaylık konusunda destek istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurul toplantısı için New York’ta bulunurken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u Türkevi’nde kabul etti. Görüşmede, ikili ilişkiler, Türk vatandaşlarına uygulanan vize düzenlemeleri, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin canlandırılması ve İsrail’in sistematik saldırıları gibi bölgesel ve küresel konular ele alındı.

VİZE VE MÜLTECİLER ÜZERİNE TARTIŞMALAR

Özellikle vize meseleleri ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya yasadışı göç konusu görüşmenin ana başlıkları oldu. Almanya, Türkiye üzerinden AB’ye yönelen göç akınının kontrol altına alınması için sıkı önlemler talep etti. Scholz, Türk kaçaklar konusuna da dikkat çekerek, vize almak isteyen Türklerin yaşadığı sorunlarla, kaçak olarak Almanya’ya girenlerin durumunun karmaşık hale geldiğini vurguladı. Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde, hem bu kaçakların hem de Türkiye üzerinden gelen ve iltisası reddedilmiş kişilerin iade süreçlerinin hızlandırılması gerektiği ifade edildi.

SCHOLZ: TÜRK KAÇAK AKINI DURMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize kolaylıkları ile ilgili taleplerini dile getirirken, daha önce Türkiye ile AB arasında imzalanan vizesiz seyahat anlaşmasının da gündeme getirilmesini istedi. Scholz ise Almanya’ya yasa dışı göç ve özellikle Türk kaçaklar konusunu öne çıkardı. Almanya’nın temel amacı, ülkedeki kaçak göçmen ve mülteci sayısını azaltmak. Almanya’da son 10 yılda ortalama 250 bin Türk kaçak bulunuyor ve bunların çoğunun iltica hakkı yok. Son 5 yılda ise kaçak olarak gelen ve ilticaları kabul edilmeyen Türk sayısı 130 bine ulaştı.

EUROFİGHTER UÇAKLARI ÜZERİNE BEKLENTİLER

Görüşmede, Türkiye’nin Eurofighter Typhoon uçaklarının satışı için Almanya’nın onayını beklediği de ifade edildi. Türkiye, ABD’den almayı planladığı yeni F-16’ların yanı sıra, İspanya, İngiltere ve Almanya’nın ortak üretimi olan Eurofighter uçaklarından da almak istiyor. Türkiye’nin Eurofighter talebinin, F-16 alımının ardından 40’tan 20’ye düştüğü öne sürülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.