Almanya büyük greve hazırlanıyor: 6 gün sürecek

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (DB-Deutsche Bahn) ile yapılan ücret artışı görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından dördüncü kez grev kararı aldı. Grev 6 gün sürecek.

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (DB-Deutsche Bahn) ile yapılan ücret artışı görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından dördüncü kez grev kararı aldı. Grev 6 gün sürecek.

GÜZERGAH VE SAAT BELİRLENDİ

İş bırakma eylemi, yük trenlerinde 18.00'de, yolcu trenlerinde ise 24 Ocak saat 02.00’de başlayacak. Grevin 29 Ocak saat 18.00’de sona ermesi planlanıyor. Alman Demir Yolları, altı günlük grev süresince ülke çapındaki tren ağında büyük aksaklıklar yaşanacağı uyarısında bulundu.

SENDİKANIN TALEPLERİ

GDL, makinistlerin maaşlarına aylık ortalama 550 avro zam ve bir defaya mahsus 3 bin avroya kadar ödeme talep ediyor. Ayrıca, vardiyalı çalışanların haftalık çalışma saatlerinin 38 saatten 35’e düşürülmesini istiyor. Alman Demir Yolları, makinistlerin maaşlarına Ağustostan itibaren ortalama yüzde 4,8 ve Nisan 2025'ten itibaren yüzde 5'lik artış önerdi. GDL, bu teklifi kabul etmedi. Ayrıca, şirket çalışma saatleri konusunda esneklik teklif ederek vardiyalı çalışanlara bir saatlik azaltma öngören isteğe bağlı bir model önerdi.

SANAYİ SEKTÖRÜ ENDİŞELİ

Almanya'daki uzun demir yolu grevinin, zaten zayıf makroekonomik veriler, yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve koalisyon hükümetine yönelik eleştirilerle karşı karşıya olan Alman ekonomisini daha da zorlayabileceği belirtiliyor. Alman Otomobilciler Birliği (VDA) ve Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI), grevin Alman otomotiv endüstrisinde ve taşımacılık sektöründe önemli kısıtlamalara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Alman Ekonomi Enstitüsü (IWKöln) ise grevin ekonomik üretimde günlük 100 milyon avroluk kayba neden olabileceğini bildiriyor. Ülkede bazı siyasetçiler, gelecekte benzer grevleri önlemek amacıyla yasal düzenlemelerin sıkılaştırılması çağrısında bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Netanyahu hakkında tutuklama kararı verildi
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu'nun savaş suçu iddiasıyla tutuklanmasını talep etti
Suudi Arabistan Kralı Selman'a akciğer iltihabı teşhisi konuldu
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yaşamını yitirdi
Moda devi iflas etti 1500 kişi işinden olacak!