Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvurularında büyük bir artış yaşanırken, özellikle Almanya'da vize koşulları daha da sıkılaştırıldı. Vize ret oranı %26,5'e ulaşırken, itiraz hakkı 30 Haziran 2025'e kadar kaldırıldı. Avrupa ülkeleri, Türklere vize kolaylığı sağlamanın büyük göç dalgalarına yol açabileceğinden endişe ediyor.
Türkiye'den Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine yapılan vize başvuruları hızla artarken, Türklere yönelik vize koşulları giderek sertleştiriliyor. Vize süreleri uzatıldı ve itiraz hakkı kaldırıldı. 2019'dan sonra vize başvurularında en yüksek sayılara ulaşıldı ve Almanya'da ret oranı %26,5'e yükseldi. Bu oran, vize işlemleri sonuçlanmayan başvuruları kapsamıyor.
Almanya, vizeleri reddedilenlerin itirazlarına yanıt vermeyeceğini duyurdu ve bu süreyi 30 Haziran 2025'e kadar uzattı. Almanya'nın dış temsilcilikleri itiraz yollarının açık olduğunu belirtse de, uygulamada dava açmak oldukça zor bir süreç oluşturuyor. Çünkü vize işlemleri bekletiliyor ve vizelerin reddi sonrası dava açmak, gerekli sürelerin kaçırılmasına yol açabiliyor.
Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması'na rağmen vize koşullarını zorlaştırıyor. Bunun nedeni olarak, vize alıp gelen kişilerin büyük kısmının AB'ye ekonomik göç etme niyeti taşıdığı öne sürülüyor. AB ülkelerinin temsilcileri, Türklere vizenin kolaylaştırılmasının sınırsız bir göç dalgası yaratabileceğinden endişe ediyor ve vize kolaylığı sağlanırsa herkesin Avrupa'ya gitmek isteyeceği yorumunu yapıyor.