Almanya, Zorunlu Askerliği Yeniden Gündeme Alıyor: Hedef 203 Bin Asker

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, zorunlu askerliğin askıya alındığı ülkede asker sayısını artırmak için yeni bir plan tanıttı. 18 yaşına giren erkeklere zorunlu anket formu gönderilecek ve uygun gençler sağlık kontrolüne çağrılacak. Hedef, mevcut 181 bin askeri 203 bine çıkarmak.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, zorunlu askerliğin 13 yıl önce askıya alındığı ülkede asker sayısını artırmayı hedefleyen yeni düzenleme planını Berlin'de tanıttı.

Pistorius'un planına göre, ülkede 18 yaşına giren erkeklere çevrim içi bir anket formu gönderilecek. Bu formda gençlerin nitelikleri, ilgi alanları, eğilimleri, sportif durumları ve gönüllü olarak askerlik hizmeti yapmak isteyip istemedikleri gibi sorular bulunacak. Anket formunun doldurulması zorunlu olacak. Uygun ve gerekli motivasyona sahip gençler sağlık kontrolüne çağrılacak, bu da zorunlu olacak. Form, kadınlara da gönderilecek ancak kadınların doldurması zorunlu olmayacak.

Alman ordusunda eğitim ve sağlık kapasiteleri artırılacak. Her yıl 18 yaşına giren 400 bin erkeğe bu form gönderilecek ve bu gençlerin dörtte birinin gönüllü olacağı tahmin ediliyor. Ordunun kapasitesine göre, 40 bin ila 50 bin genç sağlık kontrolüne çağrılacak. Ancak, formu dolduran her kişinin askerlik hizmetini reddetme hakkı bulunacak.

Ayrıca, daha önce askerlik yapmış olan eski askerlere de mektup gönderilerek yedek asker olarak görev yapmak isteyip istemedikleri sorulacak. Tahminen 825 bin eski askerden 100 bininin gönüllü olarak geri döneceği düşünülüyor.

Savunma Bakanı Pistorius, bu planın sebebini açıklarken, mevcut tehdit durumunun birkaç yıl öncesine göre çok farklı olduğunu belirtti. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş ve NATO'ya yönelik tehditlerin artması nedeniyle bu düzenlemenin gerektiğini vurguladı. Pistorius, Almanya'nın şu an yaklaşık 181 bin askeri bulunduğunu ve bu sayının 203 bine çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, 60 bin olan yedek asker sayısının 200 bin artırılması planlanıyor.

Şu anda 10 bin gönüllünün askerliğe başladığını ve yeni plan yürürlüğe girdikten sonra her yıl 5 bin kişinin daha alınacağını ifade eden Pistorius, gençlerin Alman ordusu ve vatanı savunmanın anlamı hakkında bilinçlenmelerinin de sağlanacağını belirtti.

Bakan, zorunlu askerliği tartışmanın genel seçimlerden bir yıl önce mantıklı olmadığını söyledi. Müslüman askerlerin dini ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak için de yapılar inşa edildiğini belirtti.

Pistorius'un planının uygulanabilmesi için en az iki yasanın değişmesi gerekiyor ve bu değişikliklerin 2025'in ikinci çeyreğine kadar yapılması öngörülüyor. Almanya'da zorunlu askerlik 2011 yılında askıya alınmıştı ve hedeflenen asker sayısına ulaşmak için yeni düzenlemeler gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.