Almanya'da enflasyon 2023'te geriledi.

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 2023'te yüzde 5,9'luk senelik artış kaydetti. Enerji ve gıda tutarları hariç tutulan çekirdek enflasyon, 2023'te yüzde 5,1 olarak belirlendi.

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), 2023'te yüzde 5,9'luk senelik artış kaydetti. Enerji ve gıda tutarları hariç tutulan çekirdek enflasyon, 2023'te yüzde 5,1 olarak belirlendi.

DESTATİS VERİLERİ: TÜFE ARALIK 2023'TE YÜZDE 3,7 YÜKSELDİ

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Aralık 2023'te TÜFE'nin önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 arttığını teyit etti. Almanya'da enflasyon, 2023'te senelik bazda yüzde 5,9 olarak kaydedildi; ancak, 2022'deki yüzde 6,9 seviyesine göre bir yavaşlama yaşandı.

GIDA VE ENERJİDE SIVRILAN ARTIŞLAR

Geçen yıl, gıda tutarları senelik bazda yüzde 12,4 artarak dikkat çekici bir yükseliş gösterirken, enerji ürünleri tutarları yüzde 5,3 arttı. Enerji ve gıda tutarları hariç tutulan çekirdek enflasyon, 2023'te yüzde 5,1'e yükselerek 2022'deki yüzde 3,8 seviyesini geride bıraktı.

BAŞKANI'NIN DEĞERLENDİRMESİ

Destatis Başkanı Ruth Brand, fiyat artışlarının geçen yılın rekor seviyesinin altında gerçekleştiğini vurgulayarak, "Ancak enflasyon hala yüksek seviyede. Gıda tutarlarındaki keskin artışlar ve enerji tutarlarındaki etkilenme, Rusya-Ukrayna Savaşı ve çoklu krizlerle ilişkilendiriliyor." açıklamasını yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

ABB, 2024 senesi için otopark ücret tarifesini belirledi
Anadolu Ateşi, 25. yaşını Beşiktaş Stadyumu’ndaki gösterileri ile kutlayacak!
Milyonlarca yatırımcının merak ettiği 10 kripto kanun teklifi sorusu
Finans uzmanı merak edilen o soruyu yanıtladı: "Ekonomi kötüyse AVM'lerde neden yer yok?"
Gıda sektöründe o ürüne kriz yaklaşıyor! A101 ve BİM'e hücum: Zam alarmı!