Almanya'da iflas krizi: Nisanda Almanya'da iflas başvuruları yüzde 28,5 arttı

Nisan ayında, Almanya'da ekonomideki durgunluk ve yüksek faiz maliyetleri nedeniyle şirket iflasları yüzde 28,5 arttı. Bu artışta ekonomideki durgunluk, artan üretim maliyetleri ve faizlerdeki yükseliş gibi faktörler etkili oldu.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), nisan ayına ait iflas başvurularına ilişkin verilerini açıkladı. Buna göre, nisan ayında iflas başvuruları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,5 arttı. Mart ayında ise bu artış oranı yüzde 12,3 olarak kaydedilmişti.

Destatis'in verilerine göre, iflaslar mahkemelerin ilk kararından sonra istatistiklere dahil ediliyor ve Haziran 2023'ten bu yana iflaslarda yıllık bazda çift haneli büyüme oranları görülüyor.

Ofis ayrıca, şubat ayına ait nihai verileri de paylaştı. Buna göre, şubatta iflas eden işletme sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31,1 artarak 1.785'e yükseldi.

İFLAS EDEN ŞİRKETLER 4,1 MİLYAR EUROLUK BORÇ BIRAKTI

Şubat 2024'te, her 10 bin şirket içinde en yüksek iflas oranı, taşımacılık ve depolama sektöründe meydana geldi ve her 10 bin şirkette 9 iflas vakası yaşandı. Bu sektörü, her 10 bin şirkette 8 iflas vakasıyla imalat ve inşaat sektörü izledi.

Şirketlerin iflas başvurularıyla ilgili alacaklılara ödenmesi gereken toplam borç miktarı 4,1 milyar Euro olarak kaydedildi. Bu borç miktarı, Şubat 2023'te ortalama 3,2 milyar Euro seviyesindeydi.

Şubat ayında kurumsal iflas başvurularıyla ilgili 5,795 borçlu vardı. Bu rakam, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 12,3 artış gösterdi.

Geçen yıl Alman ekonomisi, alışılmadık derecede yüksek enflasyon, yüksek enerji maliyetleri, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları gibi faktörlerle karşı karşıya kalarak bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daraldı. Almanya, G7 ülkeleri arasında küçülen tek ekonomi oldu.

Ülke ekonomisi, iki ardışık 365 günlük durgunluk döneminden sonra, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2'lik bir büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten son anda kurtuldu.

Ancak özellikle bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalıcı zayıflık, ekonominin kırılganlığını sürdürüyor.

Alman hükümeti, 24 Nisan'da, "hafif konjonktürel iyileşme işaretleriyle" birlikte, 2024 için daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini yüzde 0,3'e revize etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.