Almanya'da terörle mücadele yasası Anayasa Mahkemesi'nde takıldı

 Alman Anayasa Mahkemesi, Federal Emniyet Teşkilatı'nın (BKA) terörle mücadele yasasına ilişkin kararını açıkladı. Aralarında eski federal içişleri bakanı Gerhart Baum ve Yeşiller Partili milletvekillerinin de bulunduğu bazı...

 Alman Anayasa Mahkemesi, Federal Emniyet Teşkilatı'nın (BKA) terörle mücadele yasasına ilişkin kararını açıkladı. Aralarında eski federal içişleri bakanı Gerhart Baum ve Yeşiller Partili milletvekillerinin de bulunduğu bazı uzmanlar konuyu yüksek mahkeme gündemine taşımıştı. Türkiye'de ise AKP'nin torba yasa şeklinde çıkardığı İç Güvenlik Yasası'nın makul şüphe maddesi için yapılan başvuru reddedilmişti.

Buna göre 2008 tarihli BKA yasasında uluslararası terörle mücadele kapsamında gizli gözetleme faaliyetlerini düzenleyen toplam 14 madde ve 49 fıkra yer alıyor. BKA görevlileri yasa çerçevesinde şüphelilerin evlerine gizlice kamera ve mikrofonlar yerleştirebiliyor, banyo ve yatak odalarına da yerleştirilen cihazlarla 24 saatlik gözetleme yapılıyor.

 Hükümete 2 yıl süre 

Anayasa Mahkemesi, "BKA yasasında gizli gözetime olanak tanıyan düzenlemenin uygulamada orantısız bir şekilde vatandaşların temel haklarını ihlal ettiğine" hükmetti.

Yüksek Mahkeme, hükümete yasayı değiştirmesi için 2018 yılının haziran ayına kadar süre tanıdı. Yasanın o tarihe kadar sıkı koşullara bağlı olarak uygulanmasına karar verildi.

Bağımsız bir kurumun denetiminden geçecek

Anayasa Mahkemesi, evlerin gözetimiyle elde edilen verilerin öncelikle bağımsız bir kurumun denetiminden geçmesini istedi. Bağımsız kurumlar, BKA tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak verilerin "kişinin yalnızca kendisini ilgilendirip ilgilendirmediğini" inceleyecek.

Veri paylaşımında insan hakları kıstası

Kararda, AB üyesi olmayan ülkelerle veri paylaşımı konusuna da değinildi. Yüksek Mahkeme, BKA'nın, sözkonusu ülkelerle paylaştığı kişisel verilerin insan haklarına aykırı amaçlarla istismar edilmemesinden de sorumlu olduğunu kaydetti. 

TÜRKİYE'DE BAŞVURU REDDEDİLDİ

Türkiye'de ise Anayasa Mahkemesi, İç Güvenlik Paketi'nde yer alan makul şüphe kriterinin iptaline ilişkin başvuruyu reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir maddesinin iptali istemini reddetmişti. CHP’nin ''iptal ve yürütmeyi durdurma’ istemini ile Anayasa Mahkemesi'ne dava açmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Ofcom, OnlyFans'in Çocukları Koruma Önlemlerini İnceleyecek
Elon Musk, Taylor Swift'e övgüler yağdırdı: Kendini aştın
Endonezya’da Ruang Yanardağı nedeniyle 12 bin kişi için tahliye kararı alındı
AstraZeneca Covid Aşısıyla İlgili Toplu Davada: TTS İddiaları ve Güvenlik Tartışmaları
İran'da Babek Zencani'nin İdam Cezası 20 Yıla Hapis Çevrildi