Almanya’dan 5G Ağında Çinli Şirketlere Kısıtlama

Almanya, Huawei ve ZTE'nin 5G teknolojisini 2026'ya kadar kritik bileşenlerden, 2029'a kadar ise anten ve iletim hatlarından çıkarmayı taahhüt etti. Çin'den misilleme beklenmiyor, alternatif olarak Nokia ve Ericsson öne çıkıyor.

Almanya’nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Alman hükümetinin Huawei ve ZTE gibi Çinli şirketlerin teknolojisinin 5G ağından çıkarılması için Deutsche Telekom, Vodafone ve Telefonica Deutschland ile bir anlaşma imzaladığını açıkladı.

Faeser, "İletişim sağlayıcıları ile net ve katı bir anlaşmaya vardık." diyerek, bu anlaşmanın Almanya'daki vatandaşların, şirketlerin ve devletin iletişimini koruma amacını taşıdığını belirtti.

PEKİN'DEN MİSİLLEME BEKLENMİYOR

Faeser, Alman hükümetinin Pekin’i anlaşma hakkında bilgilendirdiğini ve Çin teknolojisine yönelik planlanan kısıtlamalar konusunda Pekin’den herhangi bir misilleme beklemediklerini ifade etti.

Anlaşma iki aşamadan oluşuyor:

1. Birinci Aşama (2026’ya Kadar): Mobil operatörler, Çin menşeli tüm kritik bileşenleri merkezi ağ bileşenlerinin bulunduğu veri merkezlerinden çıkarmayı taahhüt edecekler.
   
2. İkinci Aşama (2029’a Kadar): Deutsche Telekom, Vodafone ve Telefonica Deutschland, Çinli üreticilerin anten, iletim hatları ve kuleler gibi ürünlerini ağlarından kaldıracaklar. 2029'un sonundan itibaren, Huawei ve ZTE'nin kritik bileşenlerinin 5G ağında kullanılmasına izin verilmeyecek.

İletişim sağlayıcıları, 2029'a kadar 5G mobil ağının erişim ve taşıma ağlarında Huawei ve ZTE’nin 5G ağ yönetim sistemlerinin kritik işlevlerini diğer üreticilerin teknik çözümleriyle değiştirmeyi taahhüt ediyor. Olası alternatifler arasında Finlandiya'dan Nokia ve İsveç'ten Ericsson öne çıkıyor.

5G AĞINDAKİ ÇİNLİ BİLEŞENLERİN PAYI

Uzmanlar, Almanya’nın 5G erişim ağlarındaki bileşenlerin yaklaşık %50-60’ının şu ana kadar Çin’den sağlandığını tahmin ediyor.

5G teknolojisi, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da veri aktarımında hızın artırılmasını, yüksek kapasiteli ve düşük maliyetli bir iletişim altyapısının oluşturulmasını hedefliyor. Ayrıca, 5G teknolojisinin gelecekte ağlar, fabrikalar ve elektrik şebekelerini kontrol etmek için kullanılması planlanıyor.

ABD'NİN ALMANYA'YA HUAWEİ BASKISI

ABD, uzun süredir Almanya’ya Huawei ekipmanlarından kaçınması için baskı yapıyordu. Alman hükümeti, Çinli tedarikçilerle ticareti sekteye uğratmadan ve Pekin’in tepkisini çekmeden bu meseleyi nasıl çözeceğini tartışıyordu.

5G teknolojisi, otonom sürüş gibi yenilikçi uygulamalara da zemin hazırlarken, uzmanlar verilerin çekirdek ağdan dışarı sızabileceği ya da anten kontrol yazılımındaki arka kapıların ağın bazı bölümlerini kapatmak için kullanılabileceği risklerine karşı da uyarıda bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.