ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı Kara Taktik Uzun Menzilli füzelerin Rusya topraklarında kullanılmasına izin verdiği iddialarının ardından, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna’ya uzun menzilli kruz füze tedarik etme planlarının bulunmadığını ifade etti.
Bavyera’daki bir helikopter fabrikası ziyaretinde açıklama yapan Pistorius, Başbakan Olaf Scholz’un Kiev’e Taurus hava füzesi gönderme yasağına dair kararında bir değişiklik olmayacağını belirtti. Pistorius, "Washington’un kararı şu anda değerlendirmemizde bir değişikliğe yol açmadı" diyerek, Alman ordusunun bunun yerine yapay zeka destekli pilotajla çalışan 4 bin drone tedarik etmeyi planladığını açıkladı.
ABD’nin Ukrayna’ya uzun menzilli füzeler sağlamasına yönelik haberler ise uluslararası gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Moskova, Ukrayna’nın bu tür füzelerle Rusya topraklarına yönelik bir saldırısının, NATO ile doğrudan bir savaşa neden olacağı uyarısında bulunmuştu. Daha önce ABD, İngiltere ve Fransa Ukrayna’ya uzun menzilli silahlar sağlamışken Almanya, bu yönde adım atmayı reddetmişti. Ukrayna, uzun menzilli füzeleri özellikle Kırım, Donetsk ve Lugansk gibi bölgelerdeki saldırılarında kullanmıştı.
The New York Times’a göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’ya ATACMS taktik balistik füzelerle Rusya’ya saldırı izni verdiği belirtilirken, Le Figaro, Fransa ve İngiltere’nin Kiev’in SCALP ve Storm Shadow füzelerini Rusya’da kullanmasına onay verdiğini iddia etti. Ancak bu haberler, Washington, Paris ve Londra tarafından henüz doğrulanmadı.