Almanya’dan Vize Şoku: Schengen Anlaşması Askıya Alındı, Vizesi Olanlar Geri Çevrilebilir

Almanya, serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması'nın uygulanmasını geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Bu kararla birlikte, ülkeye giriş yapmak isteyen ancak "sakıncalı" olarak değerlendirilen kişiler, vize sahip olsalar dahi Almanya'ya giremeyecek.

ALMANYA’DAN ŞOK KARAR: SCHENGEN ANLAŞMASI ASKIYA ALINDI, SINIR KONTROLLERI SIKILAŞTIRILDI

Almanya, Suriye uyruklu bir göçmenin bıçaklı saldırısında üç kişinin ölümü üzerine sınır kontrollerini sıkılaştırma kararı aldı. 16 Eylül itibarıyla Avrupa Birliği içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması geçici olarak askıya alındı. Bu tarihten itibaren, Almanya'nın kara sınırlarında sıkı kontrol uygulamaları devreye girecek ve sınır polisleri, vizesi olan kişileri bile ‘sakıncalı’ olarak değerlendirip ülkeye almama yetkisine sahip olacak.

VIZESI OLAN TÜRKLER DE ETKILENECEK

Yenilenen düzenlemeye göre, kaçak olarak Almanya’ya giriş yapmaya çalışan Türkler, Suriyeliler, Afganlar veya Afrika kökenli kişiler, ülkeye giriş izni yoksa veya giriş yasağı varsa sınırdan geri çevrilecek. Ayrıca, iltica talep eden kişiler de sığınma kamplarına yönlendirilecek. Vize alıp gelen Türk vatandaşları da bu uygulamadan etkilenebilecek ve sınırdan geri çevrilebilecek. Kaçak girişler, doğrudan sınır polisi tarafından denetlenecek ve uygulamaya Alman yasalarına uygun olarak başlanacak.

KAPSADIĞI ÜLKELER VE KONTROL SÜREÇLERI

Yeni düzenleme, 16 Eylül'den itibaren Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'dan gelenlere yönelik 6 ay süresince sınır kontrollerinin yapılmasını öngörüyor. Almanya’dan bu ülkelere geçişler ise serbest olacak. Avusturya sınırlarında kontroller 11 Kasım 2024’e, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Polonya sınırlarında ise 15 Aralık 2024’e kadar sürecek. Kontrollerin süresi daha sonra üç yıl kadar uzatılabilecek.

KAÇAK GIRIŞLERDE AZALMA

Geçtiğimiz yıl sınır kontrollerinin kısmi olarak başlamasının ardından kaçak girişlerde belirgin bir azalma gözlemlendi. Özellikle İsviçre-Almanya sınırında kaçak girişler önemli ölçüde azaldı. 2023 yılında İsviçre sınırından Almanya'ya yapılan kaçak girişler 18 binden fazla iken, 2024 yılının ilk altı ayında bu sayı 6 bine düştü. Bu gelişmeler, sıkılaştırılan sınır kontrollerinin etkisini ortaya koyuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.