Altın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar neler?

Uluslararası ve yerel piyasalarda altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması, sahte altın üretiminde artışa neden oldu. Uzmanlar, altın alımında mağduriyet yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken ilk noktanın ses kontrolü yöntemi olduğunu vurguluyorlar.

Altın fiyatlarının son yılların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla birlikte, uzmanlar düzmece altın mağduriyetlerinin önlenmesi için ziynet eşyası alırken altın esnemesi ve sesinin kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, fiyatların artmasıyla birlikte altın sahtekarlığının, altın üzerinde ikinci baskı yapanların ve merdiven altı altın üretenlerin daha cesaretlendiğini ifade etti.

Altının gerçek olup olmadığını anlamanın bir yolunu açıklayan Yaşar, şunları söyledi:

"Bunların başlangıcında ilk önce biz elimizle, gözümüzle bakarız. Daha sonra cama atarız. Gerçek altın tok ses verirken, düzmece altın daha farklı bir ses verir. Sahtelerin sesi gerçek altının verdiği sesi vermez. Bilezikler de aynı şekilde fakat bileziklerde de gram farkıyla çözüm olabilir.

Görünüşleri aynı olan altını tarttığımız zaman özgül ağırlığı çok hafif gelecektir. Dolandırıcıların ağındaki altınlar için sarraflar olarak ateşte yumuşatarak kontrol ederiz. Sahte altının üstündeki boya hemen atacaktır. Gerçek bir altında ise yalnız ısınma rengini alacaktır. Bunu da suya atınca altın yeniden rengini alacaktır. Bir kolay yöntemimiz ise mihenk taşına sürüyoruz, özel suyu döktüğümüzde altının bıraktığı iz çıkmaz fakat düzmece altının izi mihenk taşından çıkar"

'AYAKÜSTÜ ALTIN SATANLARA İTİBAR ETMEYİN'

Özellikle düğün sezonu gibi yoğun altın alımı dönemlerinde, tüketicilerin güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmalarının önemli olduğunu vurgulayan Yaşar, "Altın dünyanın her yerinde ONS ile alınır satılır. Ucuz altın almayın, kalabalık ortamlarda ayaküstü altın satmaya çalışan olursa kesinlikle saygınlık etmeyin," ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye ve Irak'ta Toplam 7 Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
Jennifer Lopez ve Ben Affleck arasında soğuk rüzgarlar!
Kiracıları Koruyan Kira Sınırı Sona Eriyor: Yüzde 25 Artış Uygulaması Kaldırılıyor!
Toshiba Mali Zorluklarla Mücadele Ederken 4 Bin İşçiyi İşten Çıkaracak
Sandık Kokusu'nda Büyük Ayrılık!