Altın, enflasyon rüzgarını arkasına aldı rekora koşuyor

Merkez Bankası‘nın faiz indirim kararı dolarda sert rüzgarlar estirdi. Faiz kararı öncesi 10.54 civarında olan dolar kararın açıklanmasının ardından 11.30 kuruş seviyelerine kadar yükseldi. Altın ise yükseliş çizgisinden sapmadan yoluna devam ediyor.

Dünya’dan Evrim Küçük’ün haberine göre, piyasalarda enflasyon baskıları endişesi devam ediyor, altın ise şu anda yatırımcılar tarafından enflasyona karşı korunabilmenin en etkili varlıklarından biri olarak görülüyor. Güvenli liman olarak altınla rekabet eden dolar ABD’de perakende verisinden destek bularak bu hafta Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Son 1 ayda endeks 93.0 seviyesinin altından 96.0 seviyesine geldi. Ancak güçlenen enflasyonun desteğini arkasına alan altın dolara meydan okuyor ve beş ayın en yüksek seviyelerinde işlem görüyor. Analistler ‘altında momentum sürecek’ diyor.

“Hedef 1900 doları geçmek”

ABD’de ekim ayı tüketici fiyatlarının son 31 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 6.2 düzeyinde gerçekleşmesi altında bir süredir beklenen yükselişin fitilini çekti. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi sonrasında ons altın 50 dolardan fazla değer kazandı ve bu hafta önemli bir direnç seviyesi olarak nitelenen 1.870 doları test etti. Analistler, teknik olarak bakıldığında altının teknik avantaja sahip olduğunu düşünüyor ve fiyatlardaki çıkışın devam etmesini bekliyor. Boğaların yukarı yönlü bir sonraki fiyat hedefi katı direnç noktası olarak görülen 1.900 dolar noktasını geçmek. Bunun için önce 1.875 dolar seviyesinin aşılması gerekiyor.

High Ridge Futures metal ticareti direktörü David Meger, “Altına en büyük destek piyasada görmeye devam ettiğimiz enflasyonist baskılar” diyor. Külçenin son rallisi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) erken faiz artırımına yönelik tartışmaların körüklediği daha güçlü bir dolara rağmen gerçekleşti. Meger, “Fed’in yakın vadede, enflasyonla mücadele için varlık alımlarının hızlandırılabileceği sinyali verirse veya piyasa faiz oranlarının beklenenden daha erken yükseleceğine inanırsa altın bir miktar ‘baskı’ altına girebilir” şeklinde konuşuyor. Fed, bu ay tahvil alımını aşamalı olarak azaltmaya başladı ve alımları 2022’nin ortasında tamamlamayı bekliyor.

Kinesis Money dış analisti Carlo Alberto De Casa, “Faiz artışları altın için potansiyel bir risk olmaya devam ediyor ve fiyatların 1.875 doların üzerinde net bir kırılma yaşaması daha fazla kazanç sağlayabilir” ifadesini kullanıyor.

UBS’deki analistler, 2022’nin başlarında TÜFE’de daha fazla artış riski görüyor ve bunun altın talebini daha da canlandıracağını düşünüyor. Bu nedenle, İsviçre yatırım bankası mart sonu altın fiyat hedefini ons başına 1.700 dolar/ons seviyesinden 1.800 dolar/ ons ve 2022 yılsonu hedefini 1.600 dolardan 1.650 dolara revize etti.

1950 dolar beklentisi

Societe Generale’deki emtia analistleri, 2022’nin ilk çeyreği boyunca önemli bir ralli potansiyeli görüyor. Fransız bankası son fiyat tahmininde, enflasyon baskıları arttıkça ABD para politikasının fiyatları desteklemeye devam edeceğini söylüyor. Analistler, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Gelecek yılın ilk çeyreğinde kıymetli metal fiyatlarının ortalama 1.950 dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz”. Bankanın ortalama fiyat hedefi, mevcut fiyatlardan yüzde 4.5’lik bir artışı temsil ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
Mercedes-Benz: Apple CarPlay'i Sonlandırarak Yeni MBOS İşletim Sistemine Geçiyor
Altın fiyatları düşüşte mi? Gram altın kaç TL?
1 Mayıs 2024 altın fiyatları: Gram altın ve çeyrek altın ne durumda?
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Üreticilere Müjde: Faiz İndirimli Kredi Fırsatları Yayımlandı