Altın Fiyatlarında Tarihi Zirve: Ons 2700 Doları Geçti!

Dünya genelinde faiz oranlarının yavaş yavaş düşürülmesi, ons altın fiyatlarının yükselişini sürdürüyor. Yıl başından bu yana altının ons fiyatı, yaklaşık yüzde 31 oranında değer kazandı.

Orta Doğu'da İsrail'in devam eden saldırılarıyla artan çatışmalar ve dünya genelinde merkez bankalarının güvercin adımları, altının ons fiyatını 2.714 dolara çıkararak yeni bir rekora imza atmasına sebep oldu.

Güvenli liman varlıklarından biri olan altın, hem jeopolitik riskler hem de dünya genelindeki faiz oranlarının yavaşça düşürülmesi nedeniyle yükseliş trendini sürdürüyor. Yıl başında 2.065 dolardan işlem görmeye başlayan altının onsu, 2024 yılı itibarıyla ortalama yüzde 31 değer kazanmış durumda. Eğer bu seviye ile yılı tamamlayabilirse, altın için son 45 yılın en iyi performansına işaret edecek.

Yılın başından beri dünya genelindeki birçok hisse senedi endeksi de rekorlar kırsa da, bu endekslerdeki artışlar genellikle yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değişim gösteriyor. Altının bu güçlü performansında, Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirmesi ve merkez bankalarının iki yıldır uyguladıkları sıkı para politikalarından yavaşça geri adım atması önemli bir rol oynamakta.

Öte yandan, altının bu performansını, dolar endeksi ve tahvil faizlerinin yükseldiği bir dönemde gerçekleştirmesi dikkat çekici. Analistler, doların değer kazanması ve tahvil faizlerinin artmasının altının alternatif maliyetini yükseltmesine rağmen, jeopolitik gerilimlerin artırdığı risk algısının yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirmiş olabileceğini belirtiyor.

Sonuç olarak, altının ons fiyatı yeni günde 2.714 dolarla rekor kırarken, mevcut seviyelerde 2.705 dolara kadar yükseldi.

ONS ALTIN KAÇ GRAMDIR?

1 ons altın, 31,10 gram altına eşdeğerdir. Ons fiyatı, piyasalarda belirlenmektedir. Bu kapsamda, 1 gram altının fiyatını hesaplamak için o andaki 1 ons altın fiyatı 31,10'a bölünür.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.